Kaas 1

Le Berger de Lozère (witflora schapenkaas). Dit is een witschimmel schapenkaas en wordt geproduceerd in het hart van het Central Massief in Zuid-Frankrijk door de kaasmaker Duo Lozère. Het is een tere zachte kaas. Witte schapenkaas heeft altijd een iets bloemige binnen-structuur. Eén die wel zacht is maar niet zo uitloopt dat je hem moet oplepelen en daardoor ideaal voor een kaasplankje. meer Le Berger

Kaas 2

Abbaye de Tamié (roodkorst koekaas) De Tamié is met recht een abdijkaas. Gemaakt door monniken en in een klooster. De Tamié wordt gemaakt van rauwe ongepasteuriseerde koemelk. De kaas is een fijn zachte roodflorakaas met een harde licht vochtige korst. Tijdens de rijpingsperiode worden kazen regelmatig gepekeld gewassen. Leuk werkje voor de monniken. Maar dit leidt wel tot een delicate en verfijnde smaak. Een volle smaak met zoete tonen van room, zout en hooi is met een heerlijk zacht iets elastisch binnenste. Een ware streling over de tong. Je herkent de kaas aan het blauw witte papier met het Maltese kruis. Dit kruis is ook gedrukt in de korst van de kaas zelf.

De Tamié is een volle neef van de meer bekende Alpenkaas Reblochon. Bij Aplenkazen drink je het best een droge witte wijn of een frisse niet te zware rode wijn. Neem bijvoorbeeld een Pinot Noir, Pinot Gris of Rousette de Savoie. meer over Tamié

Kaas 3

Pecorino Sardo crotonese (harde schapenkaas) Pecorino wordt gemaakt van de melk van Sardijnse schapen. Deze schapen stammen direct af van de Moefflon, het wilde oerschaap waarvan nog slechts enkele populaties zijn. Door het eten van de Sardijnse wilde struiken en planten is de melk bijzonder kruidig en geurig. Dit resulteert na enkele maanden rijping in een fris zoet-kruidige kaas die terecht het DOP keurmerk draagt. Uitstekend met een frisse en kruidige witte wijn als de Vermentino. Maar een rode Cannonau of Montepulciano misstaan ook niet. meer Pecorino

Kaas 4

Chèvre Fleuret (zachte witflora geitenkaas) Een zacht witflora geitenkaasje van de kaasmaker Chèvrefeuille. De Fleuret rijpt kort. In die tijd verandert de verse wrongel geleidelijk in een romige lichte gele pasta die bedekt is met een dunne, fluweelzachte korst. Tijdens deze rijping krijgt de kaas haar smaak en geur. De Fleuret heeft de karakteristieke geitenmelk smaak, mild op de tong met frisse kruiden. meer van de Fleuret