Chèvre Fleuret (zachte witflora geitenkaas)Chèvre Fleuret Chèvre-Feuille

Chèvre Fleuret van de kaasmaker Chèvrefeuille is een zacht kaasje van gepasteuriseerde geitenmelk. De Fleuret rijpt kort. In die tijd verandert de verse wrongel eerst geleidelijk in een romige lichte gele pasta. Vervolgens ontstaat er een dunne, fluweelzachte korst. Daarna krijgt de kaas tijdens de rijping haar smaak en geur. De Fleuret heeft de karakteristieke geitenmelk smaak, mild op de tong met frisse kruiden. Bij geitenkaas past een frisse witte wijn. Bijvoorbeeld een Chenin Blanc of Sauvignon Blanc.

De Fleuret heeft op de World Cheese Awards 2017 de hoogste onderscheiding gewonnen: de supergold medaille. De licht gerijpte geitenkaas verrukte de smaakpapillen van juryleden. Hun oordeel was dan ook lovend. Een subtiele smaak en zachtheid met ook nog een delicate huid. In eerder jaren werd de supergold medaille al uitgereikt aan kazen, zoals Brie de Meaux, Camembert de Normandie en Fourme’Ambert. De Fleuret sluit daarmee aan bij een rij grootheden van prestigieuze Franse kazen.

Chèvrefeuille in Saint-Martial-de Valette Périgord maakt al meer dan dertig jaar heerlijke geitenkaasjes. Het bedrijf is een echte regionale kaasmaker. Ze werken nauw samen met lokale fokkers en boeren. In de loop der jaren hebben ze een uitgebreid assortiment aan verse en gerijpte kaasjes ontwikkeld. Ze maken zowel verse geitenkaas als gerijpte. Gerijpte kazen worden gewassen in zout en soms ook nog bestrooid met houtskool-as of gegarneerd met kruiden, specerijen of zelfs gedroogd fruit. Na deze behandeling rijpt de kaas in droogkamers. Daar worden vocht, temperatuur en ventilatie perfect gecontroleerd. De rijpingstijd is afhankelijk van de gewenste textuur en smaak. Als de kaas langer rijpt, hard het deeg uit en wordt de kaas harder. Daarmee wordt ook de smaak scherper.

 

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde geitenmelk (bevat melk, lactose), zout, stremsel, melkzuurfermenten. Energie: 1253 kJ/ 211 kcal, Per 100g; Vet totaal: 24,4 g, waarvan verzadigd vet: 16,4 g, Koolhydraten totaal: 1,9 g, waarvan suikers: 1,0 g, Eiwit totaal:18,7 g, Zout: 1,2g.