Liefde voor de kaas en het ambacht

Kaas is een enorm veelzijdig ambachtelijk product. Er zijn over de wereld wel honderden of misschien wel duizenden soorten kaas. In de winkel wordt maar een heel, heel beperkt deel hiervan aangeboden. En dan vaak ook nog de wat saaiere kaasjes. Met Pluk de Kaas willen we de diversiteit gaan ontdekken. We laten je proeven van de mooiste en lekkerste kaasjes uit Nederland en het buitenland. We laten zien waar deze kaas vandaan komt, hoe die met liefde ambachtelijk wordt gemaakt en hoe die zijn optimale smaak krijgt. Elke keer dus weer nieuwe ontdekkingen.

Echt verse kaas, volrijp

Kaas moet je eten als deze volrijp is, dan komt de smaak het best tot z’n recht. Dan zijn de aroma’s optimaal uitgebalanceerd en is de kaas een streling voor jou neus en tong. Hiervoor is het nodig dat de kaas wordt bewaard en kan rijpen onder de juiste omstandigheden. Juiste luchtvochtigheid, juiste temperatuur, etc. En als de kaas dan rijp is en je snijdt hem aan, moet je hem ook snel opeten, anders is de smaak weer vervlogen. Helaas lukt het winkels kaas nooit zo optimaal te bewaren en te verkopen. Pluk de Kaas lukt het wel omdat wij het proces omdraaien en er voor zorgen dat de kaas op het juiste moment bij jou thuis is.

Korte keten, direct en eenvoudig

De makers zijn de producenten van de kaas, de ambachtslieden, de boeren, de kaasmakers. Zij maken hun kaas op eigen wijze, met eigen receptuur en soms al generaties lang. Wij kopen de kaas direct bij deze makers of via een centrale leverancier in hun omgeving. Vervolgens vervoeren wij de kaas naar Nederland. De kaas gaat dus van de maker naar ons. Geen verdere tussenhandel, geen extra stappen en geen extra kilometers. In ons kaasmagazijn laten we de kaas zo nodig nog verder rijpen. PAs als we de pakketten verzenden snijden we de kazen aan, maken porties en stellen de pakketten samen. Deze pakketten brengen we rond en bezorgen we bij jou thuis. Hiermee hebben wij een veel kortere keten, wordt er minder met de kaas ‘gesjouwd’ en komt de kaas volrijp op jou bord.

Hoe gaat het dan bij winkels?

Bij verkoop via winkels, zoals supermarkten en speciaalzaken, lukt dit niet. Meestal heeft de kaas, via allerlei tussenhandel, al een hele toer achter de rug voordat hij in de winkel ligt. Dit geeft een valse start. Daarnaast moet een winkel even de tijd hebben om de kaas helemaal te verkopen. Zo hoog is de omloop snelheid niet en de schappen moeten vol liggen. Niemand vindt een lege etalage of schap aantrekkelijk. Om te voorkomen dat kaas er te veel restjes overblijven of en de helft moet worden weggegooid omdat het niet meer goed is, koopt een winkel kaas in die juist nog niet rijp is. Zo is er meer tijd om te verkopen. Maar ja, aan het begin koop je onrijpe kaas en aan het eind overrijpe kaas. Dat is niet echt prettig. Wat winkeliers ook doen is vooral kazen te verkopen die van zichzelf langer houdbaar zijn. Dit zijn helaas meestal de wat saaiere kazen. Erger nog is dat kazen soms juist worden aangepast, met allerlei toevoegingen, zodat ze langer houdbaar zijn. Dat komt de smaak al helemaal niet ten goede. Kortom winkels doen hun best maar vermijden risico’s zodat ze toch nog een beetje winst kunnen maken. Daarin is het vrijwel onmogelijk om écht volrijpe en speciale kaasjes te verkopen.

Terugdringen verspilling

Het liefst zetten we hier “geen verspilling” neer, maar dan beloven we te veel. Natuurlijk gaat het bij ons ook wel eens mis. Valt een kaas op de grond, hebben we een klein stukje over, of wat dan ook. Toch dringen wij verspilling van kaas sterk terug. Dit kan omdat we precies weten hoeveel we nodig hebben. Jouw bestelling en die van vele anderen, hebben we op tijd binnen. Wij kunnen dus precies de juiste hoeveelheid kaas inkopen. Vervolgens versnijden we de kazen op maat en minimaliseren wij verdere verspilling. We blijven dus ook niet zitten met een onverkoopbare of overrijpe voorraad. Nee onze logistiek is heel voorspelbaar. En als we er dan ook nog voor zorgen dat we niets laten vallen wordt het helemaal mooi.