Pecorino SardoPecorino Sardo

Pecorino Sardo is gemaakt van de melk van Sardijnse schapen. Deze schapen stammen direct af van de Moefflon, het wilde oerschaap waarvan nog slechts enkele populaties zijn. Door het eten van de Sardijnse wilde struiken en planten is de melk bijzonder kruidig en geurig. Dit resulteert na enkele maanden rijping in een fris zoet-kruidige kaas die terecht het DOP keurmerk draagt. Uitstekend met een frisse en kruidige witte wijn als de Vermentino. Maar een rode Cannonau of Montepulciano misstaan ook niet.

Pecorino schapenkaas maakt men op verschillende plekken in Italië. Zo heb je de Toscano uit Toscane en de Siciliano van….Sicilië. De meest Pecorino maakt men echter op Sardinië. Daar worden de Sardo en Romano gemaakt. De Romano is wat zouter en heeft meer een bite. De Sardo is juist vol en rijk van smaak. Deze Pecorino wordt traditioneel daarom, in een mix met Parmigiano-Reggiano, gebruikt voor Ligurische Pesto.

De kazen worden gemaakt in cilindervormen met een totaal gewicht van één tot soms wel vijf kilo per stuk. Pecornio Sardo is er in verschillende rijpingen. De Sardo Dolce rijpt tussen de 20 en 60 dagen. De Sadro Maturo heeft een langere rijping tot 120 dagen en heeft zo een oudere meer pittige kaas. Het vetpercentage varieert tussen de 35 en 40%.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde schapenmelk (bevat melk, lactose), zout, kalfsstremsel. Energie: 1682 kJ/ 402 kcal, Per 100g; Vet totaal: 32,5 g, waarvan verzadigd vet: <0,5 g, Koolhydraten totaal: <0,5 g, waarvan suikers: <0,5 g, Eiwit totaal:27 g, Zout: 0,5 g.