Le Berger de Lozère (witschimmel schapenkaas)Le Berger de Lozère

Le Berger de Lozère is een witschimmel schapenkaas. De kaas wordt geproduceerd in het hart van de Cèvenne in het Central Massief door de kaasmakers van Duo Lozère. Het is een tere zachte kaas met een sublieme smaak van de schapenmelk. Witte zachte schapenkaas heeft altijd een iets bloemige binnen-structuur. Eén die wel zacht is maar toch stevig en niet zo uitloopt dat je hem moet oplepelen en daardoor ideaal voor een kaasplankje.

Fromagers Duo Lozère is een ambachtelijke kaasmakerij in Chastel-Nouvel in Lozère. De kazen zijn gemaakt van 100% lokale melk, van koeien en schapen die grazen in de bergen van het Zuid-Franse Central Massief en de weiden van de Margeride op een hoogte van 1.000 meter. Op deze hoogten en berghellingen is een uitgesproken biodiversiteit van de flora te vinden. Een flora waar de schapen gek op zijn en zorgt voor een superieure kwaliteit van melk en kaas.

De naam van de kaasmakerij “Duo Lozère” benadrukt het partnerschap tussen de hoeder en zijn kudde. In de ogen van de kaasmakers is de symbiose tussen deze twee essentieel voor het bereiken van een hoge kwaliteit van de kazen. Naar ons idee een mooi verhaal die op een passende manier en een ware toevoeging om de kwaliteit van de kazen te benadrukken. Bij Duo Lozère zijn dan ook dé kernwaarden: respect voor het land en goede kennis van traditionele productie. Dit houden ze in ere en vind je terug in de aloude productiemethoden.

Het bedrijf is ruim tien jaar geleden in 2007 opgericht door een groep lokale boeren die deze waarde wilden toevoegen aan hun melk en kazen, onder de naam “La fromagerie du Randon”. In 2012 is het bedrijf overgenomen door Jean Pierre Julien. Hij heeft het bedrijf vervolgens verder uitgebouwd tot wat het nu is.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gethermiseerde schapenmelk (bevat melk, lactose), calcium, zout, zuursel, stremsel Energie: 1304 kJ/ 341 kcal, Per 100g; Vet totaal: 26 g, waarvan verzadigd vet: 15 g, Koolhydraten totaal: 2,1 g, waarvan suikers: 0,5 g, Eiwit totaal:18 g, Zout: 1,0 g