Bergens Blonde (witflora kaas)

Bergens Blonde is een witschimmel of witflora kaasje dat van vroeger uit in Bergen gemaakt werd. Nu wordt de productie voortgezet op het Landgoed Willibrordus in Heiloo. De romige Bergens Blonde heeft een pure zilte smaak. De jonge kort gerijpte kaas heeft een goede stevigheid en een mooi paddenstoel-aroma. Met langere rijping ontwikkelt de kaas zich langzaam tot een smaakvolle boerenbrie. Serveertips: warm uit de oven, als fondue of op de Hollandse kaasplank. Lees meer over deze Noord-Hollandse witflora

L’Affine au Champagne Rosé (gewassen roodkorst kaas)

Dat Fransen van wijn en kaas houden weet iedereen. Wij zeggen dan lekker een wijntje met een kaas. Voor Fransen gaat dit niet ver genoeg. Om de combi nog sterker te maken wassen zij hun kaas zelfs in de wijn. Deze L’Affine wordt gewassen in Champagne Rosé. De Champagne geeft de kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, een extra zoet frisse tint mee. Bij kamer temperatuur is de kaas extreem zacht en loopt bij het aansnijden direct uit. Drink bij het kaasje een Chardonnay, Chablis of Champagne. Lees meer over deze gewassen kaas

Lara & Sara (blauwaderkaas uit Spanje)

Lara & Sara blauwschimmelkaas wordt gemaakt in het Spaanse Galicië door Quesería Prestes. Voor de kaas wordt een mix van gepasteuriseerde melk van koeien en geiten gebruikt. De kaas rijpt ongeveer een maand. Dan ontstaat aan de buitenkant een natuurlijke korst, in bruine, grijze en witte tinten. Binnen heeft de kaas een ivoorkleurige textuur met enkele onregelmatig verdeelde blauwe ogen en vlekken. Het aroma is zacht, gedomineerd door een melkachtige toon. De smaak benadert eerst een romige textuur en gaat dan over in een melkachtig, zoet karakter, iets kruidig en met een vluchtig bittertje. Lees meer over deze Spaanse blauwader

Délice de Poitou (harde geitenkaas)

Délice de poitou is een ovaal zwartgrijs kaasjes. De kleur ontstaat doordat de kaas met houtskool wordt besprenkeld. Daardoor en door het 8 weken rijpen krijgt de kaas een citrusachtige smaak met noten en noot en krijt. Lees meer