L’Affine au Champagne Rosé (gewassen roodkorst kaas)Affiné au Champagne Rosé

Dat Fransen van wijn en kaas houden weet iedereen. Wij zeggen dan lekker een wijntje met een kaas. Voor Fransen gaat dit echter niet ver genoeg. Om de combinatie nog sterker te maken wassen zij hun kaas zelfs in de wijn. Deze L’Affine wordt daarom gewassen in Champagne Rosé. De Champagne geeft de kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, een extra zoet frisse tint mee. Bij kamertemperatuur is de kaas extreem zacht en loopt bij het aansnijden direct uit. Drink bij het kaasje een Chardonnay, Chablis of Champagne.

Het wassen van kaas gebeurt vooral met roodkorst kazen. En wassen moet je dan ook echt letterlijk nemen. Ze pakken een bak met wijn, in dit geval Champagne Rosé, daarbij pakken ze een washandje en wassen maar. Een voor een worden de kazen met de hand bewerkt. Het resultaat is dat door de wijn de kaas niet allen beter rijpt maar ook meer smaak krijgt. Daarnaast heeft dit kaasjes een heel mooie licht rose gloed. Erg karakteristiek.

Fromagerie d’Auxon is een echt traditioneel Frans familiebedrijf, met een lange historie en gevestigd midden in het dorp Auxon departement Aube in het noordoosten van Frankrijk. Al vier generaties lang maakt de familie in dit bedrijf kaas van melk afkomstig van lokale boeren. Hun bekendste kaas is Chaource, een witschimmelkaas. Sinds enige jaren hebben ze nu ook L’Affine au Champagne Rosé in het assortiment als een nieuw product.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, stremsel, melkzuurfermenten, Champagne Rosé energie: 1059 kJ/ 255 kcal, Per 100g; Vet totaal: 20 g, waarvan verzadigd vet: 15 g, koolhydraten totaal: 1,0 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal:17 g, zout: 1,4 g, natrium 0,55 g

 

Deze kaas heeft eerder in een kaasbox gezeten. De januari kaasbox 2020