Bergens Blonde Willibrodus Landgoed

Bergens blonde (witflora kaas)

Bergens Blonde is een witschimmel of witflora kaasje dat van vroeger uit in Bergen gemaakt werd. Op het Landgoed Willibrordus in Heiloo zetten ze de productie nu voort. De romige blonde heeft een pure zilte smaak. Daarnaast rijpt de jonge kaas kort kaas, waardoor de kaas een goede stevigheid krijgt, met een mooi paddenstoel-aroma. Bovendien ontwikkelt de kaas door de langere rijping zich langzaam tot een smaakvolle boerenbrie. Serveertips: warm uit de oven, als fondue of op de Hollandse kaasplank.

De kaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Een witschimmel, zoals Brie of Camembert, is over het algemeen vrij lastig om te produceren. Bij rijping moet de kaas namelijk in verschillende ruimtes met verschillende luchtvochtigheid en temperatuur verblijven. Bovendien wordt na het pasteuriseren en afkoelen zuursel en stremsel toegevoegd, samen met de schimmels Penicillium candida. Dan moet de kaas drogen en koelen. Dit is een uiterst secuur proces, wat het niet eenvoudig maakt deze kaas te maken. Na een eerste rijping wordt de kaas in speciaal papier voor witschimmelkaas verpakt. In dit papier zitten kleine gaatjes zodat de kaas kan ademen en verder rijpen. Na een à twee weken is de kaas klaar.

De melk voor de kaas komt van de Blaarkop-koeien van boerderij Natuurlijk Genoegen in Driehuizen in De Schermer. Achter de Hollandse duinen bevindt zich een zilte lucht. Daarnaast zijn de gronden van de polder kruidenrijkproef. Alles bij elkaar proef je zo het ‘terroir, terug in de romige melk van de Blaarkop-koe. Een Blaarkop is trouwens een oudhollands koeien-ras dat het grootste deel van het jaar buiten graast en niet veel maar wel zeer hoogwaardige melk geeft.

Kaasmakerij Landgoed Willibrordus is gevestigd op het gelijknamig landgoed in Heiloo. Op de kleinschalige kaasmakerij maakt men alles ambachtelijk met de hand. Naast de Bergense Blonde maken ze onder andere ook zacht gerijpte en gepekelde kazen, yoghurt en het oudhollandse hangop. De onderneming staat onder leiding van Jacqueline van den Burgh. Zij werkt samen met een klein, gedreven en enthousiast team van kaasmakers. Sommige van hen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Zorg en aandacht voor kaas, mens en omgeving, dat is waar het bij Kaasmakerij Landgoed Willibrordus om gaat. Ze vinden het belangrijk dat iedereen in de maatschappij bijdraagt in het arbeidsproces. Daarom werkt de kaasmakerij samen met GGZ NHN.

Lees hier het verslag van ons bezoek aan Landgoed Willibrordus. Of ga naar de website van het Landgoed.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, dierlijk stremsel, witschimmelcultuur energie: 1406 kJ/ 336 kcal, Per 100g; Vet totaal: 29 g, waarvan verzadigd vet: 17 g, koolhydraten totaal: 1,0 g, waarvan suikers: 1,0 g, eiwit totaal:20 g, zout: 0,16 g, natrium 0,063 g, calcium 0,4 g