Lara & Sara (blauwschimmel kaas)

Sara&Lara

Lara & Sara blauwschimmelkaas wordt gemaakt in het Spaanse Galicië door Quesería Prestes. Voor de kaas wordt een mix van gepasteuriseerde melk van koeien en geiten gebruikt. De kaas rijpt ongeveer een maand. Dan ontstaat aan de buitenkant een natuurlijke korst, in bruine, grijze en witte tinten. Binnen heeft de kaas een ivoorkleurige textuur met enkele onregelmatig verdeelde blauwe ogen en vlekken. Het aroma is zacht, gedomineerd door een melkachtige toon. De smaak benadert eerst een romige textuur en gaat daarna over in een melkachtig, zoet karakter, iets kruidig en met een vluchtig bittertje.

Gebruik de kaas in kaassauzen, salades, als vullingen voor taartjes en canapés, vleessauzen, enz. Ideaal ook op knapperig brood. Je kan hem eten als dessert, met fruit zoals aardbeien, peren of perziken. Schenk er een wijn uit Jerez bij, een Port of een robuuste en sterke rode wijnen.

Quesería Prestes is een echt Spaans familiebedrijf gevestigd in Vilalba (Lugo). In 1991 startte San Simón da Costa het bedrijf dat later werd overgenomen door de tweede generatie, de broers Maikel en Adela. Zij timmeren nu behoorlijk aan de weg en hebben het assortiment vervolgens uitgebreid met een mooi repertoire van kazen. In 2016 is de ontwikkeling van het bedrijf verder in een stroomversnelling geraakt en is de productie vervolgens uitgebreid. Inmiddels exporteren ze de kazen naar steeds meer landen en winnen ze nationale en internationale kazen.

De kaas is vernoemd naar de twee dochters van de kaasmakers, Lara, de dochter Maikel Fernández en Sara de dochter van Adela. Volgens de makers is Lara & Sara de eerste blauwe kaas gemaakt in Galicië en het resultaat van maanden werk op zoek naar textuur en verfijning. De kaas is anders dan de conventionele blauwe kazen zoals Roquefort of Cabrales. Deze is gemakkelijk te eten en niet zo krachtig als de blauwe kazen.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
gepasteuriseerde koemelk en geitenmelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, melkzuurgist, penicilium roquefort, stremsel energie: 1623 kJ/ 392 kcal, Per 100g; Vet totaal: 33,2 g, waarvan verzadigd vet: 20,1 g, koolhydraten totaal: 2,4 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal:5,7 g, zout: 0,2 g