Délice de Poitou, geitenkaas, pluk de kaas

Délice de Poitou (geitenkaas)

Dit geitenkaasje komt uit het Loire gebied in Frankrijk. Délice rijpt in de houtskool met een snufje zout. Hierdoor krijgt de kaas een zwartgrijze korst. De kaas rijpt ongeveer 8 weken en krijgt op die manier van binnen een zachte stevige structuur. De smaak is licht citrusachtig met tonen van noot en kruid. Drink bij deze kaas een Sauvignon Blanc.

De Délice de poitou wordt gemaakt in Mothe Saint Héray waar eind 19e eeuw een coöperatie is opgericht door lokale boeren. Het gaat daarbij vooral geitenboeren. Zij zochten een manier om hun melk goed te verwerken. Daartoe hebben ze de zuivelonderneming La Mothe opgericht. Zelfs nu nog is deze onderneming actief en maakt naast dit kaasje ook Chabichou du Poitou en Ste Maure.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
gepasteuriseerde geitenmelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, stremsel, melkzuurfermenten energie: 1260 kJ/ 304 kcal, Per 100g; Vet totaal: 25 g, waarvan verzadigd vet: 19 g, koolhydraten totaal: 0,7 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal:19 g, zout: 1,5 g