Kaaspakket januari 2023

Het kaaspakket van januari 2023 zag er als volgt uit.

 

Kaas 1 Brebis l’Encalat (witflora schapenkaas)

Dit schapenkaasje lijkt in haar vorm op een Camembert. Klein, rond met een bloemige witschimmelkorst. Door het gebruik van de schapenmelk heeft deze kaas echter een heel eigen smaak. Krachtig, pikant, licht zuur en toch iets zoet met noot. De smaak wordt intenser naarmate de kaas langer rijpt. Het binnenzuivel is zacht en romig.

Kaas 2 Secret du Couvent Bichonné (halfharde abdijkaas)

Het Geheim van het Klooster. Deze gewassenkorst kaas wordt traditioneel gemaakt door de nonnen van het klooster Beillevaire. De kaas wordt gewassen met brine en regelmatig gekeerd en rijpt in zeven weken. Het zuivel is dan luchtig en soepel. Vervolgens rijpt de kaas nog eens 100 dagen in de kelders van het klooster. De kaas is dan steviger met een boterachtige zuivel en fruitige smaak. Lees meer

Kaas 3 Mèkkerstee geitenkaas (belegen harde geitenkaas)

Een biologische geitenkaas van de geitenboerdeij Mèkkerstee in Ouddorp op Goeree-Overflakkee. De kaas is vier maanden gerijpt en heeft een krachtige soepele smaak. Vol romig en met het typische karakter van geitenmelk.

Kaas 4 Roche Montagne (halfharde blauwaderkaas)

Deze Roche Montagne komt uit de Auverge in Frankrijk. De Roche Montagne combineert het melkachtige en romige van een Reblochon met de alom bekende blauwaders van de Auvergne zoals Bleu d’Auvergne. De korst wordt licht geborsteld met as van houtskool waarna deze een donkere grijzige kleur krijgt. De smaak is romig en ligt zacht op de tong.