Secret du Couvent Bichonné

Secret du Couvant Bichonné

Secret du Couvent Bichonné

Deze kaas is letterlijk het geheim van het Klooster. In 2005 lieten de benedictijner nonnen van het klooster Notre-Dame de la Coudre dit geheim na aan Pascal Beillevaire. De nonnen hadden zich toegewijd aan de voorschriften van Sint-Benedictus; Regula Benedicti. Met het adagium: ora et labora – bid en werk. Die voorschriften gaven onder meer aan te leven door handenarbeid en af te zien van het eten van vlees. Doordacht als ze waren besloten de nonnen, bij de oprichting van het klooster in 1868, om kaas te maken geheel volgens eigen recept.

Eind twintigste eeuw liep het nonnenaantal achteruit en waren ze niet meer in staat hun eigen kaas te maken. Zuster Marie-Pierre zag dit met lede ogen aan. Ze trok haar stoute schoenen aan en klopte aan bij Pascal Beillevaire. Ze was ervan overtuigd dat hij de traditie kon voortzetten en gaf hem het geheim van het Convent Bichonné. En zo wordt tot op de dag van vandaag nog steeds deze geweldige kaas gemaakt.

Secret du Couvent rijpt in 60 dagen op houten planken, gewassen met pekel en regelmatig gekeerd zodat een fijne roze-oranje korst ontwikkelt. Het binnenzuivel heeft een zachte, elastische en iets plakkerige structuur met licht gele kleur. De smaak is genereus met typische evenwichtige tonen tussen zout en zuur, melkachtig en afgewikkeld met fruitige aroma’s van appel en peer. Drink hierbij een donker bier of een Roussette de Savoie met fruitige tonen.