Munster Siffert Frech (roodkorst munster)

Munster Gerome Siffert Frech

Munster Bio Affineur Siffert-Frech

Op de eerste plaats is Munsterkaas natuurlijk bekend vanwege zijn sterke geur. Een geur die de kaas ontwikkelt tijdens het rijpen. Jonge Munster heeft daarnaast een oranje gele kwarkachtig korst, met een milde smaak. Al op jonge leeftijd vertoont het kaasje de eerste delicate kruidige karaktertrekken. Na maximaal 10 weken rijping wordt de kleur intenser en de korst glad, zacht boterachtig. Dan is bovendien de kruidige smaak sterk door ontwikkeld.

Deze Munster Bio is van Siffert-Frech Affineurs. Een affineur uit Rosheim in de buurt van Straatsburg in het departement Bas-Rhin. Het uiterste Noord-oosten van Frankrijk en tegen de Duitse grens. In 1924 begon Fernand Siffert in dit dorp met het rijpen van Munsterkaas. Inmiddels biedt het bedrijf een scala aan kazen, aan de ene kant natuurlijk Munsterkazen (gepasteuriseerde of rauwe melk), zoals deze Munster Gerome Siffert Frech, aan de andere kant ook Tomme en Tommettes.

Munster-kaas dankt zijn oorsprong aan Benedictijnse monniken. Zij vestigden zich in de 7e eeuw in de Elzas. In dit gebied stichtten zij een klooster rond het stadje Munster. In de loop der tijd ontwikkelde het klooster zich hier verder. De monniken breidden hun weidegebieden langzaamaan uit naar het westen totdat ze het plateau van Lorraine en Géromé bereikten. De lokale boeren begonnen al snel ook deze kaas te produceren. Zodoende kwam het dat in de Elzas de kaas ´Munster´ heette, terwijl dezelfde kaas in Lotharingen ‘Géromé’ werd genoemd. Omdat marketing tegenwoordig erg belangrijk is besloot men, in 1978, de kazen één naam te geven. Zo kwam men bij appelation ‘Munster-Géromé’.

De kaas wordt gemaakt met verse koemelk. Deze melk wordt eerst gepasteuriseerd nog voordat melkzuurculturen en dierlijk stremsel worden toegevoegd. Zodra de gelei is gevormd, snijden ze dit in kleine stukjes en voeren ze de wei af. Na een korte rustperiode van ongeveer een kwartier breken ze de massa en doen deze vervolgens bij kamertemperatuur in de vormen. Daarna moet de kaas rusten. Na deze rustfase worden de broden uit de vormen getild en droog gezouten. Nu begint het eigenlijke rijpingsproces. Een proces wat de Münster uiteindelijk zijn karakteristieke uiterlijk geeft. Op gezette tijden verzorgd men de broden. Dit doen ze met een brouwsel van rode culturen, zout en verschillende gisten. De jonge kazen rijpen minimaal 1 week bij een temperatuur van 11-15 ° C voordat de meester-affineur het overneemt en de kaas verder laat rijpen.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose, sulfieten), steenzout, dierlijk stremsel, melkzuurculturen, culturen van rode schimmel Energie: 1346 kJ/ 325 kcal, Per 100g; Vet totaal: 27 g, waarvan verzadigd vet: 19 g, Koolhydraten totaal: 0,5 g, waarvan suikers: 0,5 g, Eiwit totaal: 20 g, Zout: 1,5 g