ChambératChamberat

Chambérat is een half harde kaas uit de Auvergne. Van binnen heeft de kaas een ivoorkleurig zacht en soepel zuivel. De smaak ligt vol in de mond met tonen van hazelnoot en ‘natte stro’. Chambérat is gemaakt van rauwe koemelk, is geperst en heeft een gewassen korst. Deze korst is dun, glad en regelmatig en heeft een roze-oranje kleur. Chambérat is een klein dorpje gelegen in het departement Allier in de regio Auvergne. De kaas wordt daar geproduceerd door enkele boerderijen en een ambachtelijke zuivelfabriekje, La Laiterie de la Voueize.

Bijna was de kaas er niet meer geweest tot in de jaren zestig van de vorige eeuw een aantal boeren de productie van de kaas weer op gang brachten. In 1996 ontving de kaas een AOP certificering. Nu kan iedereen weer genieten van deze volmondige kaas.

De oorsprong gaat ver terug. De eerste vermeldingen zijn al uit 1742. Destijds was het landbouwsysteem van ‘métayage’ populair. Een soort deelpacht. Het land werd bewerkt door pachtboeren en zij stonden een deel van de opbrengsten af aan de eigenaar. Onder dit systeem brachten boeren hun kalfjes zo snel mogelijk aan het spenen om zo heimelijk de moedermelk te melken. Deze melk, die nooit in de boeken zou verschijnen, moest zo snel mogelijk ‘verdwijnen’ in de kaas. Zo had niemand door dat de opbrengsten in werkelijkheid hoger waren. De melk moest daarom direct na het melken tot kaas worden verwerkt. Na het stremmen werd het stremsel snel laten uitlekken en geperst tot de kaas. Dit snelle procedé wordt nu nog gehanteerd en geeft de kaas haar karakter mee.