Bleu du Vercors

Bleu de Vercors

Bleu du Vercors

De Bleu du Vercors is een heel zachte toegankelijke blauwaderkaas. De kaas is gemaakt van rauwe koemelk en is volromig, zacht, glad en heeft een lichte notensmaak. Samen met de blauwaders geeft dit een heel karakteristieke smaak. De kaas heeft een natuurlijke korst met een lichte witte schimmel, soms met een kleine rode marmering. Daarnaast is de kaasmassa zacht en glad. Voor een blauwe kaas is al met al de smaak zacht te noemen.

De kaas heeft de beschermde AOP oorsprongbenaming en mag alleen gemaakt worden in de Vercors-Sassenage in Frankrijk, departementen Isère en Drôme. In deze berggebieden produceren kleine boeren al eeuwen lang deze kaas. De eerste vermelding stamt al uit de 14e eeuw. Onder de naam Fromage de Sassenage maakten toen alleen monniken de kaas, later gingen ook lokale boeren de kaas produceren. Met de kaas betaalden boeren belasting aan de kasteelheer van Sassenage. Een heer met inzicht in handel en nijverheid. In 1338 bepaalde hij dat boeren hun kaas ook vrijelijk buiten het gebied mochten verkopen. Dit deed de handel goed. De kaas werd zelfs aan het Franse hof en aan de Franse adel geleverd. François I en Henri IV waardeerden hem; Diderot citeert de kaas in zijn Encyclopedia en Olivier de Serres in zijn “Théatre d’Agriculture” (1600).

De Vercors is een afgelegen en geïsoleerd berggebied. En dit is gunstig voor de kaasbereiding. Veel tradities in de bereidingswijze zijn namelijk bewaard. Als voorbeeld kookt men de melk van de vorige avond licht en roomt deze af. De dag daarna voegd men deze afgeroomde melk bij de verse melk van die ochtend. Na de stremming doet men vervolgens de wrongel in de vormen. Daarna en eenmaal uit de vorm wordt de kaas gezouten. Daarna volgt een rijpingsproces van twee maanden, waarin de kaas ook meerdere malen gekeerd wordt.

Goede wijn om bij deze blauw kaas te drinken zijn Faugères, Sauvignon Blanc een Sémillon of ook Muscadelle of Sauvignon Gris. Voor de bierliefhebbers tippen wij een zware donkere stout of dubbel. Verder kunnen we ook een IPA aanraden. Deze hoppige bieren snijden de scherpe randjes van de blauwschimmel weg. Probeer maar.

Korst eetbaar.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauw koemelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel, penicillium roqueforti Energie: 1.421 kJ/ 342 kcal, per 100g; vet totaal: 30,0 g, waarvan verzadigd vet: 18,9 g, koolhydraten totaal: 1,2 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal: 22,5 g, zout: 1,7 g,