Blauwader kaas uit Frans BaskenlandBleu des Basques blauwe kaas, blauwschimmel

Heerlijke, licht pikante en kruidige blauw geaderde schapenkaas uit Frans Baskenland. Een Bleu des Basques is licht geperst waardoor de zuivel steviger is en voller smaakt. Serveren met een kruidige Rhône of een stevige Syrah. Zoete wijn is altijd goed bij blauw.

Schapenmelk uit de Pyreneeën

Bleu des Basques is een kaas gemaakt door de Berria Coöperatie in hun kaasmakerij Onetik de Macaye. De coöperatie bestaat sinds 1978 en maakt gebruik van moderne technologie om deze lekkere kaas te maken. De schapenmelk komt van meer dan 300 schapenmelkboeren uit de regio: de Pyreneeën.

Keren, wassen en borstelen

De kazen worden op traditionele wijze gemaakt. Eerst wordt de melk gestremd. Vervolgens worden van de gevormde wrongel de kazen gemaakt. Hiervoor gebruiken ze eigen kaasvormen. Deze vormen plaatst men in de eigen unieke kelders (Hâloirs). Daar rijpt de kaas vervolgens bij een gecontroleerde temperatuur onder de 12° C. Nu moet de ‘Cellar-master-affineur’ van Onetik aan het werk. Om de zeven tot tien dagen keert, wast en borstelt men de kazen. Gelijktijdig controleren ze de kwaliteit en controleren het verouderingsproces met al hen zintuigen. Onder deze speciale aandacht en zorg kunnen de kazen zich volledig ontwikkelen. De kaas ontwikkelt zich in complexiteit van textuur, de aroma wordt sterker, net als de smaak en bovendien is er korstvorming. Beter kan je het niet krijgen toch?

Ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde schapenmelk (bevat melk, lactose,), zout, microbieel stremsel Energie: 1323 kJ/ 319 kcal, Per 100g; Vet totaal: 26,5 g, waarvan verzadigd vet: 18,2 g, Koolhydraten totaal: 1,7 g, waarvan suikers: 0,5 g, Eiwit totaal:19 g, Zout: 1,75 g

 

Deze kaas heeft eerder in een kaasbox gezeten. De oktober kaasbox 2019