Ontdek de veelzijdigheid van kaas
Kaas is een enorm veelzijdig product. Over de hele wereld zijn er honderden of misschien wel duizenden soorten. In de winkel wordt helaas maar een heel beperkt assortiment aangeboden. En vaak zijn dit ook nog de saaiere kaasjes. Met Pluk de Kaas willen we dit doorbreken en juist de veelzijdigheid ontdekken. We laten je proeven van de mooiste en lekkerste kaasjes uit binnen- en buitenland. We laten zien waar de kaas vandaan komt, hoe die met liefde wordt gemaakt, op ambachtelijk wijze, hoe die z’n optimale smaak krijgt. We vertellen de verhalen achter de kaas en de makers. En nog veel veel meer. Een ware ontdekkingstocht.
Echt verse kaas, volrijp
Kaas moet je eten als deze volrijp is. Dan komt de smaak het best tot z’n recht. Dan zijn de aroma’s optimaal uitgebalanceerd en is de kaas een streling voor neus en tong. Hiervoor moet kaas rijpen onder de juiste omstandigheden. De juiste luchtvochtigheid, juiste temperatuur, etc. En wanneer de kaas dan rijp is en je snijdt hem aan, moet je hem snel opeten anders is de smaak weer vervlogen. Helaas lukt het winkels kaas nooit zo optimaal te bewaren en te verkopen. Zij moeten voorraad aanhouden om voldoende kaas te hebben en snijden daarom kaas niet altijd aan als deze volrijp is. Pluk de Kaas lukt het wel omdat wij het proces omdraaien. Wij weten hoeveel kaas we nodig hebben en snijden deze pas aan als deze rijp is. Zo zorgen we ervoor dat de kaas op het juiste moment bij jou thuis is.
Hoe gaat het dan bij winkels?
In winkels, zoals supermarkten, delicatessenzaken en kaaswinkels, lukt dit niet. Meestal heeft de kaas, via allerlei tussenhandel, al een hele toer achter de rug voordat ie in de winkel ligt. Dit geeft al een valse start. Daarna moet een winkel even de tijd hebben om de kaas helemaal te verkopen. De omloop snelheid is niet zo hoog en de schappen mogen niet leeg zijn. Om te voorkomen dat er te veel kaasrestjes overblijven of dat helft moet worden weggegooid omdat het niet meer goed is, koopt een winkel kaas in die nog niet helemaal rijp is. Zo is er meer tijd om te verkopen. Maar ja, aan het begin koop je dus onrijpe en aan het eind overrijpe kaas. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat winkeliers ook doen is kazen verkopen die van zichzelf al lang houdbaar is. Dit is kaas met allerlei bewerkingen en toevoegingen zodat ze langer houdbaar zijn. Dat komt echter de smaak niet ten goede. Vaak is die vlak en saai. Kortom winkels doen hun best maar vermijden risico’s zodat ze toch nog een beetje winst kunnen maken. Maar écht volrijpe en smaakvolle speciale kaasjes verkopen is bijna onmogelijk.
Korte keten, direct en eenvoudig
De makers zijn de producenten van de kaas. Dit zijn de ambachtslieden, de boeren, de kaasmakers. Zij maken hun kaas op eigen wijze, met eigen receptuur en soms al generaties lang. Wij kopen de kaas direct bij deze makers of bij centrale leveranciers in de omgeving. Vervolgens vervoeren wij de kaas naar Nederland. De kaas gaat dus van de maker naar ons. Weinig tussenhandel, geen extra stappen en geen extra kilometers. In ons kaasmagazijn laten we de kaas zo nodig nog verder rijpen. Pas als we de pakketten verzenden snijden we de kazen aan, maken we porties en vullen we de pakketten. Deze pakketten brengen we rond en bezorgen we bij jou thuis. Hiermee hebben wij een veel kortere keten, wordt er minder met de kaas ‘gesjouwd’ en komt de kaas volrijp op jou bord.
Terugdringen verspilling
Het liefst zetten we hier “geen verspilling” neer, maar dan beloven we te veel. Natuurlijk gaat het bij ons ook wel eens mis. Een kaas valt op de grond, we hebben nog een paar stukjes over, er zit toch wat ongewenste schimmel op, of wat dan ook. Toch dringen wij verspilling van kaas sterk terug. Dit kan omdat we precies weten hoeveel we nodig hebben. Jouw bestelling en die van vele anderen, hebben we op tijd binnen. Wij kunnen dus precies de juiste hoeveelheid kaas inkopen. Vervolgens versnijden we de kazen op maat. Zo minimaliseren wij verdere verspilling. We blijven dus ook niet met een onverkoopbare of overrijpe voorraad zitten. Nee onze logistiek is heel voorspelbaar. En als we er dan ook nog voor zorgen dat we niets laten vallen, wordt het helemaal mooi.