Valdeon, blauwader kaas

Valdeon

Valdeon (blauwflora)

De Valdeon is een blauwflora kaas (of blauwader) uit de Picos in het noorden van Spanje. Deze blauwe kaas wordt het hele jaar door gemaakt met een mix van koe- en geitenmelk. De kaas wordt gemaakt in grote cilindervormen van ca. 2,5 kg en heeft een ruwe onregelmatige korst met donkergrijze tinten en kleine rode en blauwe plekken. Binnen is de textuur stevig zacht met een lichtgele kleur en vol met kleine gaatjes waar de witte en groenachtige blauwschimmel zich concentreert. Een waar eldorado voor blauwe kaas liefhebber.

Tip bij deze kaas? Een pittige blauwschimmelkaas moet je drinken met een fruitige zoete wijn. Een Ruby Port past ook heel goed. Of probeer eens een zoete witte wijn, zoals Sauternes, Riesling of Muscat.

De makers bedekken de kaast met Plataanbladeren. Zo rijpt de kaas een maand of vier tot zes in de grotten van het Picos gebergte. Vaak verwart men de Valdeon blauwflora kaas met de veel bekendere Spaanse Cabrales. Deze kaas komt ook uit de Picos, maar dan uit een net aangrenzende streek. Cabrales is echter iets scherper en is vaak gemaakt met koe- en geitenmelk aangevuld met schapen. Daarnaast is Cabrales gewikkeld in Escdoornbladeren. Dat je het weet.

Deze Valdeon wordt gemaakt door Queserías Picos de Europa S.L. uit het plaatsje Pasada de Valdéon. In de jaren zeventig van de vorige eeuw startte hier twee broers Tomás en Javier Alonso met kaas maken. Nu jaren later wordt is de Queserías nog steeds een familiebedrijf, gerund door kinderen en kleinkinderen van de oprichters.

zie website Queserías Picos de Europa

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (> 80%) en gepasteuriseerde geitenmelk (> 5%) (melk bevat, lactose, sulfieten), zout, stremsel, melkzuurfermenten, stabilisator (calciumchloride) Energie: 1600 kJ/ 386 kcal, Per 100g; Vet totaal: 31,2 g, waarvan verzadigd vet: 22 g, Koolhydraten totaal: 3 g, waarvan suikers: >0,5 g, Eiwit totaal:23 g, Zout: 3 g