Tome RilhacTome de Rilhac behoort tot de familie van tomme-kazen uit de Auvergne. Deze kazen worden traditioneel gemaakt van koemelk van boederijen die op zo’n 500 tot 1000 meter hoogte in de bergen zijn gelegen.

Tome de Rilhac heeft een korrelige korst met een rustiek uiterlijk, vrij dik, droog en stoffig. Je ruikt bijna de vochtige rijpingskelder. De kleur van de korst is beige tot grijsbruin. Van binnen is de zuivel goudgeel van kleur, gemarmerd en enkele kleine gaatjes. Het zuivel is dicht, soepel en smeltend tegelijk. In de geur ruik je duidelijk de melk. De smaak is zoet fruitig. Dit samen maakt het een heerlijk romige kaas, fruitig met aroma’s van gedroogd fruit.

Tome de Rilhac is een kaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, met een ongekookte geperste pasta en een mité korst, gemaakt door de Fromagerie Duroux in Rilhac-Xaintrie in het departement Corrèze in de regio Nouvelle-Aquitaine.

De kaas wordt gemaakt door de kaasmakerij Duroux, opgericht door Louis Duroux in 1936 en gevestigd in Pomerol in Corrèze. De huidige manager is Jean Duroux de kleinzoon van de oprichter. Inmiddels werkt ook zijn zoon Cyprien in de kaasmakerij.

Deze tomme kaas is geperst en rijpt ongeveer 1 tot 1,5 maand. Het rijpen gebeurt in een oude spoortunnel van de voormalige Tulle-Argentat-lijn. Deze tunnel is ruim een kilometer lang en ligt 100 meter onder de grond. Er heerst het hele jaar door een constante temperatuur van 12o C en er is een luchtvochtigheid van 98%. Ideale omstandigheden voor het rijpen van de kaas. Bovendien krijgt de kaas hierdoor haar karakteristieke geur en smaak.