Taleggio Arrigoni DOPTaleggio Arrigoni DOP

Taleggio is een van de iconische Italiaanse kazen met een beschermde oorsprongbenaming DOP. Een vierkant blok met de afdruk van een kleitablet. Dit is een roodbacteriekaas waardoor de korst zacht en licht rood is, een beetje nattig doordat de kaas tijdens de rijping regelmatig wordt gewassen en met wat blauwgrijze schimmelsporen erop. En die korst kan je gewoon eten. Subliem dus voor de echte kaasliefhebber. Van binnen is de kaas licht roomgeel. De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta’s, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil.

Taleggio is een hele oude klassieke kaas. Al in de tiende eeuw werd deze kaas gemaakt in Lombardije in het dal van Taleggio. Hoe kan het ook anders. De oude naam van deze kaas is stracchino. Het verhaal gaat dat de kaas werd gemaakt van de melk van koeien die in het najaar terug in het dal kwamen, na te hebben gegraasd in de weiden hoog in de bergen. De koeien waren ‘moe’ (stracche in het Italiaans) van het lange lopen. Hoe dan ook de najaarsmelk bevat meer vet en is zuurder, wat de kaas haar karakteristiek geeft.

Deze Taleggio wordt gemaakt door de familie Arrigoni. Zij maken als sinds de 19e eeuw heerlijke kazen. Inmiddels heeft de familie een moderne kaasproductie waar ze jaarlijks vele duizenden liters melk verwerken. Hun Taleggio heeft al vele prijzen mogen winnen. Zoals in 2018 Gold medal op de World Cheese Awards in Bergen (Noorwegen). In 2017 Zilver in de categorie ‘International Cheese’ bij de Nantwich awards (GB). In 2016 eveneens zilver bij de World Cheese Awards in San Sebastian (Spanje). En in 2015 een Medaglia Silver medaille op de World Cheese Awards van Birmingham (GB).

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose), zout, stremsel Energie: 1400 kJ/ 315 kcal, Per 100g; vet totaal: 26,2 g, waarvan verzadigd vet: 16,8 g, koolhydraten totaal: 0,9 g, waarvan suikers: 0,9 g, eiwit totaal: 19 g, zout: 2,1 g