Shropshire blue Stilton (blauwflora)

Shropshire blue, Stilton

Shropshire blue Long Clawson

Deze blauwaderkaas komt uit Engeland. Shropshire blue is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en heeft veel gelijkenis met de welbekende Blue Stilton. Shropshire wordt dan ook op dezelfde wijze gemaakt. Met roestvrijstalen pinnen perforeert men de kaas en brengt men de roqueforti schimmel in. Daarmee dringt lucht tot in de kern door en ontwikkelt de blauwflora zich door de hele kaas heen. Maar naast de smaak, natuurlijk, is hét grote verschil met Stilton de diepe oranje gele kleur. Deze kleur dankt Shropshire aan de toevoeging van de natuurlijke kleurstof annatto. Dit is een stof die men wint uit de Orleaanboom ‘Bixa orellana’, die vooral in Zuid-Amerika groeit en geheel natuurlijk is. Zuid-Amerikaanse Indianen gebruikten deze kleurstof al om hun lichamen te beschilderen.

De natuurlijke korst van de kaas is oranjebruine en eetbaar. De kaas rijpt gedurende een periode van 10-12 weken. De textuur van Shropshire is stevig, maar in de mond smelt hij direct op je tong. En daarmee een ware streling. Voor een blauwschimmelkaas is de smaak op de eerste plaats heel mild en zacht, maar daarnaast ook pittig en romig tegelijk. Drink bij deze kaas een stevige Pinot Noir of een lekker glaasje Tawny Port.

Er gaan verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van Shropshire. Het bedrijf Westry Roberts zegt als eerste in 1970 de kaas te hebben gemaakt en deze logischerwijs vernoemd te hebben naar het graafschap waar het bedrijf is gevestigd: Shropshire. Anderen zeggen dat ene Andy Williamson, een kaasmaker die veel ervaring had in het maken van Stilton-kaas, van de Castle Stuart-zuivelfabriek in Inverness (Schotland) de eerste was. Zodoende stond de kaas eerst bekend als ‘Inverness-shire Blue’ of ‘Blue Stuart’. Later zou de kaas uit commercieel oogpunt zijn vernoemd naar Shropshire. Wat de waarheid is; ‘we never know’. Wel mooie mystiek natuurlijk.

In 1980 werd de zuivelfabriek Castle Stuart gesloten en de kaas nieuw leven ingeblazen door Elliot Hulme en Harry Hanlin van Cheshire. Zij stopte de productie echter vrij snel weer. Nu wordt de kaas gemaakt door Long Clawson, Leicestershire en de zuivelfabrieken Cropwell Bishop en Colston Bassett in Nottinghamshire. Sinds 2010 wordt Shropshire Blue ook gemaakt door de Shropshire Cheese Company, een Shropshire Dairy Farm aan de grens met Wales.

Shropshire blue Long Clawson Dairy is een traditionele Britse kaasproducent, gevestigd in het kleine dorpje Long Clawson in het graafschap Leicestershire. Hoewel het meest bekend om de Blue Stilton, produceert Long Clawson ook een aantal andere heerlijke Engelse kazen, zoals Blue Shropshire, en Rutland rood. Met veel trots maken ze hun autentieke Britse kaas. De eeuwenoude kennis, ervaring en technieken die ze gebruiken zorgen voor geweldige unieke producten.

Long Clawson Dairy begon ruim 100 jaar geleden in 1911. Een van de oprichters, Thomas Hoe Stevenson, runde toen de Mount Pleasant Farm in de buurt van Melton Mowbray. Zijn twee zussen maakten Stilton-kaas op de boerderij. Om te zorgen dat deze speciale kaas nog generaties lang zou worden geproduceerd, ging Thomas Hoe samenwerken met andere lokele boeren. Hij had al snel 11 partners en samen kochten ze de oude lege pub – The Royal Oak – in het dorp Long Clawson. Hier vestigde vervolgens het nieuwe zuivelbedrijf Long Clawson Diary zich. En zo begint een lange traditie van kaasmaken. Tot op de dag van vandaag is hier het hoofdkantoor van Long Clawdon gevestigd.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose), zout, microbieel stremsel, kleurstof E160b, blauwschimmelcultuur, zuursel Energie: 1700 kJ/ 410 kcal, Per 100g; Vet totaal: 35 g, waarvan verzadigd vet: 23 g, Koolhydraten totaal: 0,1 g, waarvan suikers: 0,1 g, Eiwit totaal: 23,7 g, Zout: 1,97 g, Natrium 0,79 g