Saint-Félicien (witflora)
Saint-Félicien is een kaas met een natuurlijke ivoorkleurige korst, licht geplooid, soms met ietwat lichtblauw dons. Daarnaast heeft de kaas van binnen een soepel zacht kaasdeeg. Door de rijping, die minimaal 10 dagen duurt, ontwikkelt de smaak zich vervolgens sterk en toont variaties van licht zout en nootachtig tot zoet en fris. Bovendien is de kaas zo zacht dat deze in een kopje of bakje gepresenteerd moet worden. Dit voorkomt dat de kaas uitloopt.
Eet het kaasje met een knapperig stuk stokbrood en doe daar wat olijfolie bij en drink er een mooie rode fruitige wijn bij die niet te houterig is.
Oorspronkelijk werden Saint-Félicien en Saint-Marcellin (het broertje) gemaakt van rauwe geitenmelk in het gelijknamige plaatsje in de Ardèche. Tegenwoordig maakt men deze kaas van rauwe of gepasteuriseerde koemelk. Saint-Félicien is geen beschermde kaas en mag zodoende overal gemaakt worden. Toch vind de productie in Frankrijk vooral in de regio’s Rhône-Alpes en Isère plaats. Eén van deze makers is La Fromagerie Alpine. Een kleine kaasmakerij in Romans-sur-Isère.
Het verhaal gaat dat Saint-Félicien begin 20e eeuw is ontwikkeld door een kaasmaker uit Lyon. Hij bedacht toen een recept om de vele liters onverkochte melk te mengen met room. Ook toen al was men bezig verspilling te voorkomen. Zijn recept was gebaseerd op de kaas Saint-Marcellin. De nieuwe kaas die hij ontwikkelde was echter groter en door de toevoeging van room romiger.
Ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten | Voedingswaarde |
Rauwe koemelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, stremsel, witschimmelcultuur, calciumchloride, melkzuurfermenten | Energie: 1106 kJ/ 267 kcal, Per 100g; Vet totaal: 24 g, waarvan verzadigd vet: 18 g, Koolhydraten totaal: <0,5 g, waarvan suikers: < 0,5 g, Eiwit totaal: 0 g, Zout: 1,5 g, Natrium: 0,58 |