Red Leicester (rode harde kaas)

Red Leicester

Red Leicester is een stevige kaas, Chedder achtig, met een brokkelige textuur en een zachte zoete smaak. Eén die zelfs neigt naar karamel met een beetje noot. De smaak wordt sterker naarmate de kaas door rijpt. Hoewel de kaas jong gegeten kan worden is de smaak het best na zes tot negen maanden rijpen. Drink bij deze kaas een rode wijn zoals Sauvignon of Shiraz. En voor de bierliefhebber de tip om hier een stevig donker bier bij te drinken, bijvoorbeeld Brown Ale of Imperial Stout. Echt op z’n Engels zeg maar.

De kaas wordt traditioneel gemaakt in de vorm van grote platte ‘wielen’ van 10 tot 20 kilogram. En dat is niet toevallig. Dit kwam namelijk precies overeen met de gemiddelde dagopbrengst van een kleine boerderij. Red Leicester is een geperste kaas. De wrongel wordt letterlijk in elkaar geperst en daarna in doeken gebonden. Voor dit inbinden worden doeken gebruikt van een lichte stof, waardoor de kaas goed kan rijpen en zijn unieke smaak ontwikkeld. De afdruk van de doeken blijf je zien op de korst. De korst zelf is helder oranje rood, met rondom fijne poederachtige schimmels. Eet de kaas dan ook zonder korst. De schimmels en doeken zijn niet giftig maar toch ook niet fijn om te eten.

Red Leicester heeft een kenmerkende rood oranje kleur. Dit komt door de toevoeging van de natuurlijke kleurstof Annatto. In wezen is de kaas geverfd. Dit werd gedaan om de kaas zo te onderscheiden van andere regionale kazen zoals Stilton of Cheddar.

Oorspronkelijk werd de kaas ‘Leicestershire kaas’ genoemd. Naar de provincie waar de kaas gemaakt wordt. De meeste kaas uit deze en omliggende provincies werd ook verhandeld in de stad Leicester. Daar was sinds 1759 een belangrijke kaasmarkt. Door het belang van deze markt werd voor de alternatieve naam Red Leicester gekozen. Zo werd verwarring voorkomen en kon de kaas zich onderscheiden van al de andere kazen die op de markt werden verhandeld.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk (bevat melk), zout, stremsel, kleurstof: annatto Energie: 1708 kJ/ 412 kcal, Per 100g; Vet totaal:21,7 g, waarvan verzadigd vet: 21,7 g, Koolhydraten totaal: 0,1 g, waarvan suikers: 0,1 g, Eiwit totaal:25,5 g, Zout: 1,6g.