Pérail du LarzacPérail du Larzac

De Pérail is een zachte franse schapenkaas met een witte natuurlijke korst. De kaas wordt gemaakt in de Aveyron in de Midi-Pyrénées. Daar op de hoogvlakten kunnen de schapen weiden op kalkrijke graslanden. Dit kalk geeft een wat pittige smaak aan de kaas mee. Daarnaast is deze schapenkaas vanuit haarzelf licht zurig. Typisch voor schapenmelk. Aan de buitenkant heeft de kaas een stevige witte eetbare korst. Van binnen is de kaas daarentegen wit, zacht smeuïg met een ietwat moes-achtige structuur.

Van oudsher werd de kaas volgens boerentradities gemaakt voor direct eigen gebruik. Het kaasje rijpt heel kort, slechts een dag of tien en moet je dan ook niet heel lang bewaren. Tegenwoordig maakt men deze Pérail in de coöperatieve kaasmakerij Les Bergers du Larzac gevestigd in het dorp La Cavelerie. De coöperatie is in 1993 opgericht door een zestal boeren uit het dorp. De kaasmakerij werd een succes en inmiddels zijn al zo’n dertig boeren uit de omgeving aangesloten.

Schapenkaas hebben een hele uitgesproken smaak. Dit komt door de hoge zuurgraad. Dat maakt dat schapenkazen vaak niet goed samen gaan met stevige en tannine rijke rode wijn. Wijnen die wel passen zijn frisse, lichte en vooral witte wijnen zoals: Sauvignon blanc, Chenin blanc of Zinfandel. Qua bier tippen wij licht fruitig bier bijvoorbeeld een fris lente bok.

Ingrediënten Voedingswaarde
Gethermiseerde schapenmelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel Energie: 1052 kJ/ 254 kcal, per 100g; vet totaal: 21 g, waarvan verzadigd vet: 16 g, koolhydraten totaal: 2,2 g, waarvan suikers: 1,5 g, eiwit totaal:14 g, zout: 0,55 g