Overjarig Verweij (Goudse kaas)
Een mooie overjarige kaas uit het Groene Hart. Gemaakt door de familie Verweij op hun boerderij de Elizabethhoeve in IJsselstein. Een echte stevige brokkelkaas die aan je tanden blijft kleven om vervolgens langzaam weg te smelten, zodat zoete zoute kaas tonen vrijkomen. Hoe lekker wil je het hebben. De overjarige Verweij kaas zit vol met ‘zoutkristallen’ (aminozuren) die de kaas veel pit geven. Bij deze oude kaas past goed een Merlot, Syrah, Sangiovese of Spaanse Tempranillo.
Overjarige kaas is de ‘oudste categorie’ van de Goudse kazen. Jonge kaas rijpt ongeveer een maand, belegen kaas ligt zo’n 4 tot 8 maanden in de schuur en een oude kaas bijna een jaar. Een overjarige kaas moet minimaal 18 maanden zijn gerijpt. De overjarige kaas van Verweij houden ze zelfs drie jaar binnen! Door dit rijpen ontwikkeld de smaak zich verder. De kaas wordt steviger, vaak iets droger en de smaak intensiveert tot krachtig romig ziltig.
Deze overjarige kaas is toch niet te droog. Het geheim is: scherpe messen. Door het snijden van de wrongel met botte messen worden de wrongelstukjes rafelig. Daardoor verliezen ze veel vocht en dat leidt uiteindelijk tot een droge kaas. Met scherpe messen gebeurt da niet. De wrongelstukjes worden strak afgesneden en sluiten zo goed af waardoor ze meer vocht vasthouden. Dit zorgt ervoor dat de kaas romig wordt en blijft, ook na lang rijpen.
De familie Verweij maakt al decennia lang lekkere boerenkaas. Vader Wim Verweij leerde het kaasmaken van zijn moeder op de ouderlijke boerderij in Benschop. Sinds 1988 is Verweij gevestigd in IJsselstein en begonnen met kaasmaken. In 2020 heeft zoon Floor de boerderij en kaasmakerij overgenomen. Ze maken nu verschillende van jong tot oud, maar ook met kruiden.
Ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten | Voedingswaarde |
Rauwe koemelk (bevat melk), keukenzout, stremsel, zuursel, natriumnitraat (E251) | Energie: 1688 kJ/ 403 kcal, Per 100g; vet totaal: 33,2 g, waarvan verzadigd vet: 19,0 g, koolhydraten totaal: 0 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal: 26,2 g, zout: 2,4 g. |