LazuliOudwijker Lazuli

Oudwijker Lazuli is een kaas naar Italiaans recept van Hollandse bodem. Oudwijker kazen worden gemaakt in Lopikerkapel, dichtbij Nieuwegein. Daar zijn Rutger en Marieke jaren terug gestart met het maken van kaas. Ze kwamen niet uit het kaasvak bekennen ze, maar soms moet je dingen compleet anders doen. Zo hebben ze het roer omgegooid en gingen in de leer bij Cesare Ribolzi. Cesare komt uit het noorden van Italië en hij en zijn familie maken al decennia prijswinnende kazen.

Nu zijn Rutger en Marieke volleert kaasmaker en maken zij onder de naam Oudwijker op ambachtelijke wijze verschillende handgemaakte halfharde kazen, in de Hollandse polder, met Hollandse melk.

Lazuli is gebaseerd op de beroemde Gorgonzola. De Italiaanse zachte blauwaderkaas. Lazuli komt van Latzoeli: blauw juweel. Dit juweel is een sublieme volle romige kaas met een sterke ziltige smaak met tinten van hooi, verse kruiden, peper en maggie. Het zuivel is lichtgeel met donkerblauwe aders en heeft een zachte licht kruimige structuur.

Drink hier een stevige rode wijn bij. Bijvoorbeeld een Bordeaux of pak een bruin of donker biertje. De volle tonen van dit bier passen goed bij de stevige smaak van de kaas.