Morbier AOPMorbier AOP

De Morbier is een halfharde kaas met gewassen korst. Morbier komt uit de Jura Frankrijk en wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas heeft een malse soepele structuur en smaakt romig zoet met tinten van noot. Het kenmerk van Morbier is het dunne as-laagje midden door de kaas. Het verhaal is dat de boeren hun koeien twee keer melkten om voldoende melk voor een hele kaas te hebben. In de ochtend werden de koeien gemolken, van deze melk werd het eerste deel van de kaas gemaakt. De kaas werd in een vorm gedaan en bewaard. Om te zorgen dat de wrongel goed bleef en er geen ongedierte in kwam werd een dun laagje as en zout op de wrongel gestrooid. In de avond werden de koeien voor de tweede keer gemolken. De wrongel van deze kaas werd vervolgens op de wrongel van die ochtend gedaan. Tezamen werd dit geperst en tot een hele kaas gemaakt en 2 à 3 maanden gerijpt in koele ruimten.

De avondmelk is over het algemeen sterker van smaak. De koeien hebben namelijk de hele dag gras gegeten en herkauwd, dit geeft een intensere smaak mee aan de kaas, met tinten van noot. Als je goed proeft kan je het verschil proeven tussen het kaasdeel van de ochtend en dat van de avond.

Morbier heeft sinds 1998 het AOP-keurmerk. Dit houdt in dat de kaas alleen gemaakt mag worden van de melk van koeien die gevoed zijn met hooi, gras en kruiden van de weiden in de Jura. Deze Morbier is gemaakt door Fromagerie Monnin. De familie Monnin maakt al drie generaties kaas in Chantrans in de Jura. Naast Morbier maakt Monnin Comté en Raclette kaas. In eigen kelders worden al deze kazen gerijpt.