Monte EnebroMonte Enebro

Monte Enebro-kaas is een unieke Spaanse geitenkaas. Geproduceerd in de Tietar-vallei, gelegen in de regio Castilla y León in het Sierra del Gredos gebergte even ten westen van Madrid. Een prijswinnende kaas uit Spanje. In 2003 won het de eerste prijs voor ‘Best Goat Cheeses’ van Gourmet Cheeses. In 2007 won ze wederom deze prijs.

Monte Enebro is een zacht gerijpte geitenkaas. Van binnen is de kaas kalkachtig wit, iets droog en kruimig maar toch volmodig romig. De smaak is diep van binnen mild. Meer naar buiten tot onder de korst wordt de smaak steeds intenser en pikanter. Daar raakt het de tonen van blauwader kaas. Dit komt door de toevoeging van penicillium roqueforti in de korst. De korst zelf is wit grijs en gewassen. De combinatie van de melkzurige geitenkaas en de scherpten van de roqueforti geven de smaak een sublieme smaak. Bij het ouder worden krijgt de kaas meer complexe en intense smaken en aroma’s. Aroma die doen denken aan paddenstoelen, kruiden, hooi en hazelnoten.

De kaas wordt exclusief geproduceerd in een kleine familiebedrijf dat sinds 1983 traditie en moderne technologie combineert. De gebruikte melk is afkomstig van lokale geitenboeren. Daardoor is de productie beperkt. De kaas heeft een typische stamvorm.