Manchego Reserva
Deze Manchego Reserva is een 12 maanden gerijpte Spaanse schapenkaas. Manchego is bij vele wel bekend. Vaak eten we in Nederland Manchego die drie tot zes maanden is gerijpt. Deze Manchego heeft wat langer gelegen. Daardoor is de smaak meer uitgesproken en intens geworden, iets stevig en pittig. De schapenmelk geeft de kaas een zacht romige smaakt met tinten van noot en zelfs iets zoet. Het binnenzuivel heeft een mooie stevige wat vettig structuur en is ivoorkleurig.
Manchego Reserva komt uit de Spaanse regio La Mancha. Door de Arabieren werd dit gebied ‘land zonder water’ genoemd. Lange hete zomers en strenge winters zorgden voor een extreem droog klimaat. Water was erg schaars, daarom namen de Arabieren het schapenras Manchega mee. Dit ras is goed opgewassen tegen de extreme droogte. Prima geschikt dus. Mooie bijkomstigheid is dat de melk van deze schapen zeer goed geschikt voor het maken van heerlijke kazen. En zie daar de oorsprong van Manchego.