Manchego

Dé Spaanse kaas is toch wel Manchego. Gemaakt in het hart van het Iberische schiereiland Castilië-La Mancha. De befaamde regio van Don Quichotte. Manchego heeft dan ook niet voor niets een vanuit Brussel beschermde oorspongbenaming. De kaas wordt gemaakt van melk van het schapenras Manchega en is een geperste kaas met een licht pikante en zilte smaak. De rijping is 2 tot 12 maanden. Deze Manchego Albeniz is zes maanden gerijpt en heeft de Spaanse oorsprongbenaming Denominacion de Origen, D.O. De kaas heeft een stevige byte, vol romig boterachtig en met tonen van noot. Drink er een witte of rode Rioja bij.

De schapen van het ras La Mancha kunnen heel goed grazen in droge gebieden. De binnenlanden van Spanje zijn voor deze dieren daarom ideale omstandigheden. De melk van de schapen wordt verwarmd tot 30° C en deze gedurende 45 minuten op deze temperatuur gehouden. Daarna wordt stremsel toegevoegd en stolt de melk. De daaruit verkregen ‘wrongel’ wordt gesneden en tot kleine korrels zo groot als rijst. De wrongel wordt in cilindrische vormen gebracht met het kenmerkende visgraatpatroon. Oorspronkelijk waren dit manden gemaakt van aspertogras, zodoende ontstond het patroon. Door het persen van de wrongel komt het patroon als afdruk blijvend terug in de korst van de kaas.

Na het persen wordt de kaas 24 tot 48 uur in een pekel-bad ondergedompeld. Daarna worden de kazen naar vochtige kamers gebracht met een constante temperatuur. Hier begint de rijping van de kaas, die varieert van zestig dagen (tierno), zes maanden (belegen: curado) tot twaalf maanden (oud: viejo).

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde schapenmelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel Energie: 1750 kJ/ 420 kcal, Per 100g; Vet totaal: 36,5 g, waarvan verzadigd vet: 25,5 g, Koolhydraten totaal: 0,2 g, waarvan suikers: 0,2 g, Eiwit totaal:23 g, Zout: 0,56 g

Deze kaas heeft eerder in een kaasbox gezeten. De juni kaasbox 2020