L’Etivaz

"<yoastmark

L’Etivaz AOP is een harde bergkaas uit Zwitserland. Gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk. De kaas heeft een eigen typische pittige doch fruitige smaak met een tint van noot en fijne alpenkruiden die geuren door de kaas. Het zuivel van binnen is ivoor wit tot licht geel. De korst is hard en niet eetbaar.

L’Etivaz is een AOP kaas, dus met een oorspongbenaming. Etivaz is een klein plaatsje in het zuidwesten van de Zwitserse Alphen gelegen in het kanton Vaud. Op meer dan honderd alpenboerderijen maakt men daar op ambachtelijke wijze de kaas. Daar verwerken zij de ongepasteuriseerde melk ter plaatse, hoog in de bergen tussen de alpenweide waar de koeien grazen. Door deze directe verwerking hoeft de melk dus geen grote afstanden af te leggen. Daardoor blijven de aroma’s van de fijne alpenkruiden goed behouden. En dat proef je uiteindelijk terug in de kaas.

Etivaz wordt op een vergelijkbare wijze gemaakt als Gruyère. In de jaren dertig van de vorige eeuw was er echter een groep van boerenfamilies die vond dat de voorschriften van het maken van Gruyère de gewenste kwaliteit belemmerden. De eigenwijze boeren maakten daarop hun eigen plan en richtten in 1932 een nieuwe coöperatie op en starten met het maken van L’Etivaz, genoemd naar het plaatsje waar de coöperatie gevestigd was. Zie hier de geboorte van een pracht kaas. In tegenstelling tot Gruyère wordt voor Etivaz alleen gebruik gemaakt van ‘zomermelk’ uit de alpenweiden. Daarnaast worden bij de kaasbereiding koperen ketels gebruikt. Het resultaat is een romigere en minder scherpe kaas dan de klassieke Gruyère.

 

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk (bevat melk, lactose), zout, melkzuurbacteriën, stremsel Energie: 1.680 kJ/ 406 kcal, per 100g; vet totaal: 34 g, waarvan verzadigd vet: 19 g, koolhydraten totaal: 0 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal: 25 g, zout: 1,5 g, sodium: 0,6 g