Le petit Meje (zachte kaas van koe en geitenmelk)Le petit mej

Le petit Meje, of op z’n zuid frans: Le p’tit Mej, is een klein kaasje met een mengeling van koe- en geitenmelk. Deze mengeling is ontstaan toen de keuterboeren nog een klein aantal verschillende dieren hielden. Het was gebruikelijk de melk van deze dieren te mixen om zo toch wat meer volume te krijgen. En die mix is zeker niet verkeerd. Voor de Meje resulteert het in een uiterst subtiel kaasje. Denk aan het romige van koemelk en het uitgesproken ietsjes zure van geitenmelk. Kortom: prima mix dit. Le P’tit Mej lijkt op een kroketje. Een kleine cilinder met een delicate gerimpelde korst en een zachte pasta van binnen, een pâte molle.

Drink bij dit kleine geitenkaasje frisse Sauvignon Blanc uit de Loire of een fruitige Pinot Noir uit de Elzas. Wat betreft bier stellen we voor een frisse blond bier te pakken.

De kaas komt uit de Midi-Pyrénées in het zuiden van Frankrijk in de regio Lot. Daar in de plaats Cazillac is een kleine kaasmakerij gevestigd, Le Bois d’Amalthee. Deze kaasmaker bestaat sinds 1996 en wordt gerund door de drie eigenaren, Sandrine, Franck en Thierry. Op authentieke wijze maken zij diverse soorten kaasjes, waaronder deze Le p’tit Mej. Voor hen begint goede kaas met goede melk. En voor goede melk moet je aandacht geven aan de koe of geit. Dit is de kern voor Le Bois d’Amalthee. De koeien en geiten waar de melk vandaan komt krijgen daarom veel aandacht, veel vrijheid en gezonde voeding. De gezonde levensstijl wordt gestimuleerd door de dieren zoveel mogelijk in de openlucht te weiden.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk, rauwe geitenmelk (bevat melkeiwit), zout, dierlijk stremsel, rijpingsfermenten Energie: 990 kJ/ 239 kcal, Per 100g; Vet totaal:23 g, waarvan verzadigd vet: 11 g, Koolhydraten totaal: 2,9 g, waarvan suikers: 2,1 g, Eiwit totaal:14,0 g, zout: 1,7 g natrium: 0,67 g.