Langres Champenois

Langres Champenois

Langres Champenois

Langres Champenois is een traditioneel Langres kaasje, maar dan met een speciale behandeling. Het kuiltje in het kaasje, dat aangeeft dat de kaas rijp is, wordt volgegoten met Marc de Bourgogne. Deze wijn trekt vervolgens in het kaasje en geeft daarmee een extra dimensie aan de smaak. Langres Champenois is daardoor een delicaat kaasje. Zacht en vol van smaak, kalkachtig, licht zilt en met de scherpe randjes door Marc de Bourgogne.

De Langres kaas is een klassieker in het spectrum van Franse kaasjes. Al sinds de 18e eeuw wordt dit kaasje gemaakt in de streek rond Langres. Sinds 1991 heeft de kaas een AOC keurmerk en mag deze kaas alleen worden gemaakt in de departementen Côte d’Or, Haute-Marne en Vogezen.

Langres kaas is een gewassenkorstkaas gemaakt van volle koemelk. De kaas heeft een rimpelige, vochtige en iets kleverige oranjegele korst. De kaas rijpt twee tot drie weken in kelders met een hoge vochtigheid. Gedurende de rijping wordt de kaas meermaal ‘gewassen’. In tegenstelling tot andere gewassenkorst kaasjes, zoals munster of epoisses, wordt dit kaasje niet ‘gekeerd’. Hierdoor zakt de bovenkant in en ontstaat er een kuiltje met opstaande randen: de ‘fontaine’. Hét kenmerk van Langreskaasjes.