La Bouyguette (geitenkaas)

La Bouyguette geitenkaas

La Bouyguette is een romige geitenmelkkaas met een natuurlijke zachte korst uit het departement de Tarn in het zuiden van Frankrijk. Van binnen is deze kaas fijn, dicht en homogeen, de korst is zacht en licht ivoorkleurig. De smaak is romig kalkachtig met tinten van tijm en rozemarijn. Bij het maken van de kaas gebruikt de kaasmaker stremsel dat zelf is geproduceerd. Na het toevoegen van dit stremsel vormt zich de wrongel (het samenklonteren van de eiwitten in de melk, eerste stadium van kaasmaken). De wrongel wordt daarna handmatig in een doek gegoten. Nadat dit minimaal 24 uur is uitgelekt, behoudt de kaas de plooien van deze doek. Dit is mooi terug te zien in de geruite korst van de kaas. De kaas is vervolgens langwerpig gevormd, naar het beeld van een geitenoor. Op het La Bouyguette kaasjes wordt ten slotte ter versiering een klein rozemarijntaktje gelegd.

Drink er een goede droge witte wijn bij, zoals Sancerre, Chablis of Riesling.

La Bouyguette wordt gemaakt in de kaasmakerij ‘Segalafrom’, die in 1978 is opgericht door de familie Etevenon. Fabrikant Fromagerie Segalafrom. In 2015 hebben de broers Remond, van de kaasmakerij Le Pic, Segalafrom overgenomen. Nu maken zij deze delicate kaas volgens dezelfde koers en met evenzoveel liefde als de oprichters.

De broers Jef en Claude Remond verlieten eind jaren zeventig Parijs om zich te vestigen in Penne du Tarn. Daar renoveerden zij een oude boerderij en starten daarna hun boerenleven met een paar geiten. In 1980 opende zij vervolgens de kaasmakerij ‘Le Pic’. Daarna, in 2006, namen hun zonen Julien en Benjamin het stokje over en zetten de kaasmakerij voort. En zo is dus een lange traditie van ambachtelijke kaasmakerij geboren en zet de traditie zich voort.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe geitenmelk (bevat melk, lactose), zout, stremsel, melkzuurfermenten, Rozenmarijntwijg Energie: 875 kJ/ 211 kcal, Per 100g; Vet totaal: 16,9 g, waarvan verzadigd vet: 11,7 g, Koolhydraten totaal: 1,8 g, waarvan suikers: 1,8 g, Eiwit totaal:13 g, Zout: 0,9 g, Sodium: 0,35 g