Kaaspakket mei 2025

Het kaaspakket van mei 2025 zag er als volgt uit.

Kaas 1 La Pelta lait cru (zachte geitenkaas)La Pelta, geitenkaas, kaasbox, pluk de kaas

La Pelta is een opvallende rauwmelkse geitenkaas met een zachte, romige binnenkant en een dunne bloemige korst. Midden op de kaas is een logo ‘gedrukt’ van chilipoeder. Het paté is smeuïg en licht korrelig, met een fluweelzacht laagje crème net onder de korst. De smaak is vol en nootachtig, met een aangenaam romig mondgevoel dat dieper wordt naarmate de kaas rijpt. Deze bijzondere kaas wordt op traditionele wijze gemaakt met ‘voorgedraineerde’ geitenwrongel een techniek die zorgt voor een unieke textuur. Goed om te weten; voor-draineren is een specifieke stap in het kaasmaakproces waarbij het vocht (de wei) al uit de wrongel is verwijderd voordat deze verder wordt verwerkt tot kaas. La Pelta rijpt uiteindelijk minimaal zeven dagen, maar ontwikkelt zich in elke fase anders: jong is hij fris en melkachtig, na 30 dagen romig met tonen van hazelnoot, en na 45 dagen krijgt hij een krachtigere geitensmaak en een boterzachte kern.

Kaas 2 Taleggio Defendi (gewassenkorst kaas)Taleggio, pluk de kaas, kaasbox

Taleggio is een van de iconische Italiaanse kazen met een beschermde oorsprongbenaming DOP. Een vierkant blok met de afdruk van een kleitablet. Dit is een roodbacteriekaas waardoor de korst zacht en licht rood is, een beetje nattig doordat de kaas tijdens de rijping regelmatig wordt gewassen en met wat blauwgrijze schimmelsporen erop. En die korst kan je gewoon eten. Subliem dus voor de echte kaasliefhebber. Van binnen is de kaas licht roomgeel. De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta’s, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil.

Kaas 3 Tomme de Rilhac (harde koekaas)

Tomme de Rilhac heeft een korrelige korst met een rustiek uiterlijk, vrij dik, droog en stoffig. Je ruikt bijna de vochtige rijpingskelder. De kleur van de korst is beige tot grijsbruin. Van binnen is de zuivel goudgeel van kleur, gemarmerd en enkele kleine gaatjes. Het zuivel is dicht, soepel en smeltend tegelijk. In de geur ruik je duidelijk de melk. De smaak is zoet fruitig. Dit samen maakt het een heerlijk romige kaas, fruitig met aroma’s van gedroogd fruit.

Kaas 4 Comté Rivoire jacquemin 24 maanden

Comté wordt door vele kleine boeren gemaakt. In de Jura zijn momenteel ongeveer 200 kaasmakerijen ‘fruitière’ actief waar de boeren samenwerken. Deze samenwerking is ook wel nodig. Eén enkele Comté kaas weegt al zo’n 25 kg en er is 500 liter melk nodig om zo’n groot rond wiel te maken. De melk moet bovendien dagvers zijn. Om voldoende melk bijeen te krijgen moeten de boeren dus wel samenwerken. En dat doen ze heel goed met als resultaat een hele verfijnde smaakvolle kaas.