Kaaspakket juni 2023

Het kaaspakket van juni 2023 zag er als volgt uit. Dit was een speciale box met een selectie van kaas van de Duingoed Duinboeren.

Duingoed Duinboeren is een samenwerkingscollectief van veertien boeren rond de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Deze boeren hebben een gezamenlijke passie voor het weiden van koeien in combinatie met de zorg voor het unieke landschap van de duinen. De boeren produceren melk die ze gebruiken voor het maken van streekproducten. Tegelijk dragen ze grote zorg voor de natuur en het landschap. Dit doen ze door de biodiversiteit te onderhouden. Daarvoor hebben ze onder meer bloemenstroken rondom de weilanden aangeplant. Kikkerpoelen worden aangelegd en overal zijn insectenhotels geplaatst.

De boeren hebben de handen ineengeslagen en willen het verschil maken. Van de melk die ze produceren maken ze streekproducten, waaronder de allerlekkerste kaas. Met de samenwerking zorgen ze voor een korte keten. De kaas wordt in eigen beheer gemaakt en verkocht, zonder tussenschakels. Wij hebben deze kaas ook rechtstreeks van de Duinboeren. Zo krijgen ze een eerlijke prijs voor de melk. Dit komt ten goede aan het voortbestaan van het agrarisch gebied en de verbetering van de leefomstandigheden voor de dieren. De koeien lopen in de wei met kruidenrijk gras. Het veevoer is deels zelf verbouwd en divers zoals met veldbonen, tarwe en voederbieten. Dit zorgt voor een lagere voetprint, betere biodiversiteit, dierenwelzijn en natuurlijk de beste melk.

Kaas 1 Brabantse Schone (natuurkorst)Duingoed Brabantse schone

Brabantse Schone is een unieke natuurkorstkaas. Gemaakt van de lekkerste volle melk van de boeren uit de Loonse en Drunense Duinen. De Brabantse kaas heeft een eetbare natuurkorst. Deze korst is niet alleen heel smaakvol, de korst zorgt er ook voor dat de kaas op een natuurlijke wijze rijpt. De poreuze korst laat lucht toe tot het binnenste van de kaas en zorgt voor een gebalanceerde ontwikkeling van smaak en structuur.

Kaas 2 DuinkruidenDuingoed Duinkruiden

Duinkruiden kaas wordt gemaakt van de verse melk van de Brabantse Duinboeren. Een volle en rijke melk, die haar typische smaak ontwikkeld door het kruidenrijke gras dat de koeien eten. Door dit gras groeit een streekeigen kruidenmix. Echte Hollandse bloemen en kruiden, zoals de smalle weegbree, klaver, daslook, venkel, paardenbloem geven een ware smaaksensatie. Deze kruiden groeien door het gras en worden zo gegeten door de koeien. De kruiden worden ook nog extra toegevoegd aan de kaas. Zo ontstaat een bijzondere unieke kaas.

Kaas 3 Duingoed Oude kaas

Deze oude kaas is subliem. Romig, vol en krachtig van smaak. De kleine zoutige kristallen geven de kaas extra bite. Duingoed Oude Kaas wordt ambachtelijk gemaakt met de romige melk van de boeren uit de Duinen. De melk wordt niet afgeroomd waardoor de voedingsstoffen behouden blijven en de kaas een karakteristieke volle smaak krijgt. De kaas rijpt 10 tot 12 maanden. Tijdens dit rijpingsproces concentreert de smaak zich en ontstaan de kristallen.

Kaas 4 Duingoed GraskaasDuingoed Graskaas

Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk nadat de koeien in de lente weer in de wei grazen. Deze melk van het lentegras is extra zacht, romig, fris en vol kruidig. En dat proef je in de kaas terug. Graskaas is dan ook elk jaar weer een feest.