Kaaspakket januari 2024

Het kaaspakket van januari 2024 zag er als volgt uit.

Kaas 1 Pavé du Larzac

De Pavé du Larzac is een zachte romige schapenkaas. De kaas wordt gemaakt van gethermiseerde melk en heeft een heel frisse iets zurige smaak. Het binnenzuivel is delicaat fijn en smelt op je tong. De kaas rijpt kort in 1 a 2 weken en behoudt daardoor haar frisse smaak. De korst is wit bloemig.

Kaas 2 Grand Tomachon

De Grand Tomachon is een tomme kaas gemaakt in de Bourbonnais. De Bourbonnais ligt centraal in Frankrijk en is bekend van het Huis van Bourbon. De adellijke familie van de Franse koningen. Iets wat niet zoveel met de kaas te maken heeft, maar wel leuk is te weten. Deze tomme kaas is gemaakt van rauwe ongekookte koemelk dat geperst wordt tot kazen van zo’n 6 kg. De meeste tomme kaas, zoals de bekende Tomme de Savoie, zijn normaal zo’n 1 a 2 kg. Dit is daarmee niet voor niets de Grand Tomachon.

Kaas 3 Abondance

Abondance is een half harde kaas uit de Abondance-vallei in de Haute Savoie. De kaas wordt gemaakt als grote ronde vuist dikke wielen van 6 tot 12 kg. De half harde kaas smelt heel goed en wordt daarom veel gebruikt in warme gerechten of als garnering. Maar ook op kamer temperatuur is de kaas heerlijk. Een licht fruitige smaak met tonen van abrikoos, citrus en ananas. De binnenstructuur heeft een egale licht gele tot ivoorachtige kleur. Stevig doch zacht.

Kaas 4 Manchego Campomanche DOP

Dé Spaanse kaas is toch wel Manchego. Gemaakt in het hart van het Iberische schiereiland Castilië-La Mancha. De befaamde regio van Don Quichotte. Manchego heeft dan ook niet voor niets een vanuit Brussel beschermde oorspongbenaming. De kaas wordt gemaakt van melk van het schapenras Manchega en is een geperste kaas met een licht pikante en zilte smaak. De rijping is 2 tot 12 maanden. Deze Manchego Campomanche DOP is twaalf maanden gerijpt en heeft een krachtige byte, vol romig boterachtig en met tonen van noot.