Fromage des Vignerons (zachte kaas)
Fromage des Vignerons is een stevig kruimelig kaasje. Kruimig maar smeltend in de mond met een sterke zure frisheid en weinig zout. Een verse kaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en traditioneel afkomstig uit de Bourgogne wijnstreek. Van binnen wit en van buiten licht oranje gekleurd door annatto. Als wijntip zeggen we pak er een uit de Bourgogne bijvoorbeeld van de Côtes de Nuits of Beaune. Zo komen het ‘terroir’ van de kaas en wijn mooi samen. Beide recht uit dezelfde streek. Mooi toch? Een rode of witte wijn kan allebei, zolang deze goede lichte frisse zuren heeft.
Des Vignerons wordt gemaakt door de kaasmakers van Delin. Deze kaasmakerij is nu ongeveer een halve eeuw oud. In de jaren zestig van de vorige eeuw gestart door de ouders van de huidige eigenaar Philippe Delin. Gevestigd in het hart van de Bourgogne net onder Dijon. In het begin maakten ze vooral klassieke witte brie kazen later breidden ze dit uit naar zachte en verse kazen, sommige verrijkt met room, zoals de triple crème Brillat-Savarin. Andere bekende kaasjes van hun hand zijn Brie de Melun en Morbier. Fromage des Vignerons noemen ze zelf één van hun specialiteiten.
Ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten | Voedingswaarde |
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk), zout, stremsel, rijpingsfermenten, kleurstof: annatto | Energie: 890 kJ/ 214 kcal, Per 100g; Vet totaal:14 g, waarvan verzadigd vet:11 g, Koolhydraten totaal: 4 g, waarvan suikers: 2 g, Eiwit totaal:12 g, Zout: 1,0 g. |