Fougerus (witflora)

fougerus

Fougerus heeft wat weg van een brie-achtige witflora kaas. De kaas is bedekt met een bloemige witte korst die hier en daar licht roodoranje kleurt. Dit zie je vooral aan de buitenzijde. Van binnen is de kaas echter smeuig romig. De smaak van Fougerus zit ergens tussen brie en camembert. Enerzijds zacht vol maar toch met een scherpe touch. De kaas maakt men van rauwe koemelk, ambachtelijk en met de hand in een kleine kaasfabriek in Tournan-en-Brie.

Het kenmerk van Fougerus is het varenblad dat op de kaas is gelegd. Het varenblad (Fougerus) is vooral een leuke gimmick voor de herkenbaarheid van de kaas. Het blad doet desondanks weinig met de smaak. Drink bij deze kaas een goede rode Bourgogne, Bordeaux of Côtes-du-Rhône. Qua bier zeggen wij tripel of blond.

Al drie generaties lang maakt het onafhankelijk familiebedrijf van Rouzaire Fougerus. Al in de jaren zestig van de vorige eeuw startten zij met deze specialiteit. Ze hebben de Fougerus gebaseerd op recepten van een oudere kaas, de Chevru. Deze hebben ze vervolgens doorontwikkeld tot dit mooie product. En inmiddels maken ze deze dus al meer dan een halve eeuw.

De familie Rouzaire runt de kleinschalige kaasmakerij in het hart van de regio Seine-Marne. Daar verwerken ze de melk van zo’n 25 boeren. Hier maakt men Fougerus op traditionele wijze. Op dezelfde manier als brie. Een groot verschil is echter dat deze kaas droog wordt gezouten en vervolgens in een warme en geventileerde ruimte wordt geplaatst. Vervolgens wordt daar het schimmel penicillium candidum bij de kaas gedaan en start de korst vorming. De kaas rijpt vervolgens in de eigen kelders onder de fabriek, ongeveer drie tot zes weken. Pas na deze rijping omwikkeld men de kaas uiteindelijk  met de varenbladeren.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk (bevat melk), zout, dierlijk stremsel, rijpingsfermenten Energie: 1092 kJ/ 263 kcal, Per 100g; Vet totaal:20,0 g, waarvan verzadigd vet: 14,0 g, Koolhydraten totaal: 0,9 g, waarvan suikers: 0 g, Eiwit totaal:20,0 g, zout: 1,7 g.