Coulommiers Fromagerie Dongé (witflora briekaas)

Coulommiers briekaas

Coulommiers Fromagerie Dongé

Deze Coulommiers briekaas is een witschimmel kaas is van gepasteuriseerde koemelk, uit de streek Seine-et-Marne direct ten oosten van Parijs. Door zijn witte bloemige korst en romige binnenkant lijkt de kaas een beetje op Brie. De smaak van Coulommiers spreekt echter veel meer. Daarnaast is deze kaas, anders dan brie, licht fris met tonen van gebrande noot. Verder valt het formaat op. Dit is met ongeveer 14 centimeter veel kleiner dan brie. Bovendien maken ze kaas nog vaak op traditionele wijze. Drink hierbij een Pinot gris d´Alsace of La Clape.

De kaas wordt vrijwel op dezelfde manier als Brie gemaakt, zowel industrieel als op de boerderij. Doordat deze klein is, verloopt de rijper relatief snel. Ongeveer binnen 5 à 8 weken is de kaas rijp. Een aantal weken eerder dan Brie. Tot in de jaren 30 van de vorige eeuw waren er nog 250 kaasmakers in Coulommier die de kaas maakten. Inmiddels is dit aantal sterk teruggelopen.

Men zegt dat dit één van de oudste Brie-soorten is: de moeder van alle brie. De eerste beschrijvingen dateren al uit de Middeleeuwen. Toen waren de kazen populair onder landarbeiders. Zij trekken vaak van boerderij naar boerderij. Om het voor hen makkelijker te maken de kazen mee te nemen, maakten ze de kazen in een handig klein formaat. Voordeel was ook dat de kaas zo minder snel stuk ging en zo tijdens het reizen beter bewaard.

In de middeleeuwen werd bovendien gedacht dat de kazen een geneeskrachtige werking hadden. In de 13e eeuw werden de kazen uit ‘Pais de Brye’ door koning Philippe Auguste daarom aangeboden aan de slachtoffers van de pest.

De kaasmakerij Dongé werd in 1930 opgericht door Etienne Dongé en is gespecialiseerd in brie de Meaux AOP en natuurlijk deze Coulommiers briekaas. Gelegen in het zuiden van departement La Meuse, in Triconville. Sinds 2002 is de kaasmakerij in handen van de broers Luc en Jean-Michel.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, stremsel, melkzuurfermenten Energie: 1150 kJ/ 277 kcal, Per 100g; Vet totaal: 20 g, waarvan verzadigd vet: 17 g, Koolhydraten totaal: 0,1 g, waarvan suikers: 0,03 g, Eiwit totaal: 21 g, Zout: 1,93 g