Chimay Vieux

De Chimay Vieux is een half harde gerijpte trappistenkaas. Gemaakt door de broeders van het klooster Chimay in zuid België. Chimay Vieux heeft een stevig beetje korrelig binnenzuivel met een diep gele kleur. De smaak is ziltig vermengd met hazelnoot en een licht bittere toon.

Het klooster van Chimay is opgericht in 1850 als trappistenklooster. Een aantal monniken uit het klooster Sint-Sixtus van Westvleteren begonnen een stuk grond in Forges nabij het plaatsje Chimay te ontginnen. In 1871 werd Chimay een volwaardige abdij en leefden er zo’n 80 monniken. Nu zijn dat er nog een twintigtal. De monniken leven volgens de regels van de trappisten. Gebed, arbeid en rust zijn de deugden die zij nastreven. Het klooster is bekend van het Chimay trappistenbier. Toch worden er al sinds de oprichting verschillende kazen gemaakt.

De melk voor de kaas wordt ingezameld bij boeren uit de omgeving en aan een strenge keuring onderworpen. Daarna wordt deze gepasteuriseerd en start het kaasmaken. De wrongel wordt in de vormen gedaan en ondergedompeld in een pekelbad. Daarna wordt de kaas gerijpt. Chimay Vieux rijpt minimaal zes maanden, waardoor een stevige en typische oude kaas ontstaat.