Chaource

Chaource is een witschimmchaource, pluk de kaasel kaasje. Zacht en soepel, vol romig, zilt en iets zurige frisse smaak met een tint van hazelnoot. De kaas komt uit de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. Chaource wordt gemaakt van koemelk. Van buiten heeft een kaas een dunne spierwitte korst. Van binnen is de zuivel stevig soepel en licht zoutig. Sinds 1970 heeft de kaas een AOC benaming en worden strenge eisen gesteld om dit keurmerk te dragen.

De Chaource maakt men op basis van rauwe melk en na een langzame stremming van twaalf uur in de kaasvormen gebracht. Deze vormen zijn waterdoorlatend zijn, waardoor de kaasjes langzaam uitlekken en de wei wegstroomt. Het rijpingsproces is vrij kort, maar minimaal 14 dagen. Rijping vindt plaats op roggestromatten, wat de kaas haar kenmerkende strepen op de korst geeft.

De kaas maakt men sinds de 14de eeuw.  Men zegt dat Chaource van origine een kloosterkaas is, afkomstig uit de cisterciënzer abdij van Pontigny, waarvan de monniken de kunst van het kaasmaken leerden aan de boeren in de omgeving. Handelaren brachten de kaas vervolgens naar de markten van de grote steden.

 

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel Energie: 1.100 kJ/ 266 kcal, per 100g; vet totaal: 22 g, waarvan verzadigd vet: 15,6 g, koolhydraten totaal: 0 g, waarvan suikers: 0 g, eiwit totaal: 17,4 g, zout: 1,9 g