Chabichou du Poitou

Pluk de Kaas Chabichou du Poitou

Klein geitenkaasje uit het Loire-gebied in Frankrijk. Een kaasje met een echte geitenmelksmaak, een beetje zuur maar verder heerlijk zacht als de kaas nog jong is. De oudere kazen worden wat droger en brokkeliger.

Chabichou heeft het AOP keurmerk, oftewel een beschermde oorsprong, en dus mag alleen in Centre-Val de Loire worden gemaakt. De kaas wordt gemaakt van geitenmelk. De melk wordt langzaam, minimaal 16 uur, gestremd. Nadat de kaas in de vormen is gedaan moeten deze minimaal 18 uur uitlekken. Daarna kan de kaas uit de vorm, wordt hij gezouten en moet hij één tot twee dagen drogen. Het dit procedé moet de kaas minimaal tien dagen rijpen. Oudere kazen rijpen langer dan twee maanden.

Er gaat een legende dat Chabichou een verbastering is van het Arabische woord chebli. Na de slag bij Poitiers/Tours in de achtste eeuw, waarbij de Arabieren werden verslagen door de Franken, bleven sommige Arabieren in het gebied wonen. De graslanden waren namelijk ideaal voor het houden van hun geiten. Een ander verhaal is dat de Romeinen de geit al in het gebied introduceerde. Niettemin is de regio nu een van de belangrijkste gebieden voor geiten en geitenkaas. En daar zijn wij blij mee.