Brillat Savarin (witflora uit Normandië)

Brillat SavarinBrillat Savarin is een zacht vloeiend extreem romig kaasje uit Normandië. Dit is een zogenaamde triple-crème. Bij de bereiding is extra room toegevoegd zodat het vetgehalte hoger ligt dan bij andere kaas. De kaas heeft wel 70% room tegen ongeveer 40% normaal. Daardoor krijgt de kaas een lichte zachte smaak, die vol in de mond ligt. Combineer deze kaas met een frisse witte wijn met voldoende zuren, zoals een Sauvignon uit de Loire, een Duitse Riesling of een glas Normandische cider.

De Brillat Savarin komt oorspronkelijk uit Normandië, maar wordt tegenwoordig ook gemaakt in verschillende andere regio’s, zoals Ile-de-France en Bourgogne. De kaas die is gemaakt van koemelk en rijpt vervolgens in een week of drie.

De kaas is ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw door kaasmaker Henri Androuët. Met de naam van de kaas eert hij de 18e-eeuwse Franse advocaat, politicus, schrijver en later ook gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826). Deze beste man heeft veel over eten geschreven en is onder meer auteur van het culinaire meesterwerk ‘Physiologie du goût’.

Brillat Savarin deed bijvoorbeeld de uitspraak ‘Un repas sans fromage est une belle à laquelle il manque un oeil; le fromage est le complément d’un bon repas et le supplément d’un mauvais’. Of in goed Nederlands: een maaltijd zonder kaas is als een schone dame zonder oog, kaas maakt een goede maaltijd compleet en vult na een slechte maaltijd. Kortom met recht iemand waarnaar een kaas mag worden vernoemd.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gethermiseerde koemelk 50% (bevat melk, lactose), room van koemelk, zout, zuursel, stremsel Energie: 1618 kJ/ 393 kcal, Per 100g; Vet totaal: 40 g, waarvan verzadigd vet: 28 g, Koolhydraten totaal: 0,1 g, waarvan suikers: 0,1 g, Eiwit totaal:8 g, Zout: 1,0 g, Sodium 0,4 g

 

Deze kaas zat eerder in de juni kaasbox.