Bouchon d’Armance les Tourelles (witschimmel kaas)

Een lief klein cilindervormig witschimmel kaasje. Zachte kaas van rauwe melk. Zacht maar toch met een stevige structuur van binnen en met een heerlijke vrij dikke bloemige witte korst.

Bouchon d’Armance les Tourelles wordt gemaakt in de Franse regio Aube, ten zuid westen van Troyes. Les Tourelles is een familieboerderij die sinds 1978 verschillende kaas maakt. Zoals Chaource en Soumaintrain en natuurlijk deze Bouchon. Nadat de koeien zijn gemolken wordt de melk meteen in productie genomen. Melk vormt zich tot wrongel en deze wordt met een pollepel in de cilinders geschept. Na 24 uur wordt de kaas uit de vorm gehaald en gezouten, waarna de kaas minimaal twee weken moet rijpen in de rijpingskelder. Daar, in die kelder ontwikkeld zich de bloemige en  smeuïge witte korst en krijgt het binnenste zijn karakter.

Als je in de buurt bent kan je altijd even langs gaan en kijk hoe de kaas wordt gemaakt. Zoek naar de boerderij met de twee historische torentjes en je bent er.