Boerderij Truffel

Boerderij Truffel

De Boerderij Truffelkaas is een jong belegen Hollandse harde kaas. Gemaakt van koemelk en met toevoeging van zwarte truffel. De kaas heeft ongeveer 8 tot 10 weken gerijpt, niet te lang en niet te kort, waardoor de smaak stevig maar mild is en zo de truffelsmaak en -geur subliem naar voren komen. De truffel is zo een ware verrijking van deze Boerderij kaas. De kaas wordt gemaakt van melk van boeren uit het Groene Hart. De truffel komt uit mediterrane landen zoals Italië en Spanje.

Verwar Boerderij kaas niet met Boerenkaas. Deze laatste wordt gemaakt van rauwe dagverse melk (onverhit en direct van de koe) van één boerderij. Bij Boerderij kaas komt de melk van verschillende boerderijen en wordt de melk kortstondig verhit: thermiseren. Bij het thermiseren wordt de melk enkele seconden verhit, maar komt de temperatuur niet boven de 72°C. Hierdoor worden sommige bacteriën en enzymen geïnactiveerd en daarmee potentiële ziektekiemen uitgeschakeld. Dit maakt de melk en kaas langer houdbaar en goed bewerkbaar.

Het verhitten van de melk heeft echter ook nadelige effecten op de smaak. De structuren en bestanddelen van melk, zoals de vetten en zuren, veranderen namelijk. Dit maakt dat rauwmelkse kazen vaak een bijzondere veelzijdigheid van smaakkarakteristieken vertonen. Bij volledig gepasteuriseerde melk (verhitting boven de 72°C) verdwijnt dit, waardoor de kaassmaak vaak als vlak wordt omschreven. Bij gethermiseerde melk ligt dit in het midden. Bepaalde smaakbepalende enzymen blijven namelijk werken tijdens het rijpen van de kaas. Voor deze Truffelkaas pakt dit heel goed uit! De scherpe tonen van de rauwe melk zijn weg, maar de pure romige volle smaak van melk is nog wel duidelijk aanwezig. En dit treft uitstekend met de kenmerkende truffelsmaak en -geur.

Truffels zijn zwammen die onder de grond op de wortels van bomen groeien. De truffel is een ware delicatesse, maar kostbaar omdat deze alleen in het wild groeit en moeilijk is de vinden. Truffels groeien overal op de wereld (behalve Antartica). In Europa zijn de meeste echter te vinden in landen ten noorden van de Middellandse zee. Varkens en zwijnen zijn dol op truffels en zijn een meester in het vinden van de zwammen. Vandaar dat van oudsher vaak varkens werden gebruikt om truffels te vinden. Probleem is dat deze beesten de truffels ook meteen willen opeten. Dat is dan weer niet handig. Tegenwoordig gebruikt men liever honden, die hebben eveneens een goede neus, maar lusten geen zwammen en ze zijn volgzaam.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gethermiseerde koemelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel, truffel (zwart), natriumnitraat (E251) Energie: 1680 kJ/ 401 kcal, Per 100g; Vet totaal: 33 g, waarvan verzadigd vet: 21 g, Koolhydraten totaal: 0 g, waarvan suikers: 0 g, Eiwit totaal:26 g, Zout: 1,97 g