Blu di Bufala (blauwader)

blu di bufalaDe Blu di Bufala komt recht uit Lombardije, Italië. Daar in die regio wordt de kaas gemaakt door Casaificio Quattro Portoni (of te wel Kaasmakerij de Vier Deuren), een kaasmakerij gevestigd in het noorden net onder Bergamo. Blu di Bufala is een blauwader-kaas met een droge enigszins gerimpelde korst en een iets kruimige binnen-structuur. Verder heeft de smaak een licht zure melkachtige toon en is toch door de zoetheid van buffelmelk uitgesproken en intens. Buffelmelk heeft een hoger vetpercentage, 8% à 10%, dan andere melk zoals die van koe of geit. Ook het eitwit- en calciumgehalte zijn hoger. Uiteindelijk maakt dit de melk romig en voedzaam. Daarnaast werkt dit subliem uit in de smaak.

Ruim vijftig jaar geleden, in 1968, is Renato Gritti de vader van de huidige eigenaren Bruno en Alfio, gestart met het boerenbedrijf. Een aantal jaren later in 1982 namen Alfio, afgestudeerd in de diergeneeskunde en door Bruno, vervolgens de boerderij van hun vader over. In 2001 kwamen vervolgens de eerste Mediterrane Buffels. En vanaf 2005 wordt op de boerderij kaas gemaakt van melk van eigen buffels. Buffels die grazen op de omliggende landerijen.

De filosofie van het bedrijf is om tradities in ere te houden en aandacht te hebben voor de historie. Daarnaast gaat het ze om compleet, goed, gezond en echt eten. Dit doen Bruno en Alfio op hun buffelboerderij op twee manieren. Ten eerste: door het combineren van oude Lombardische tradities in de productie van kazen. En ten tweede: tegelijk ook innoveren en streven naar hoogwaardige producten. Dit is helemaal in lijn met de gedachte achter Pluk de Kaas, waarbij ook wij zoeken naar echte en eerlijke kazen met aandacht voor traditie, ambacht en vernieuwing.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde buffelmelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel Energie: 1603 kJ/ 387 kcal, Per 100g; Vet totaal: 35 g, waarvan verzadigd vet: 27 g, Koolhydraten totaal: 1,0 g, waarvan suikers: 0,4 g, Eiwit totaal:18 g, Zout: 1,4 g, Sodium 0,55 g

Deze kaas heeft eerder in een kaasbox gezeten. De juni box 2020