Blue des Causses

Blue des Causses, pluk de kaasBleu des Causses is een Franse kaas, afkomstig uit de departementen Lozère, Aveyron en Lot. De kaas is vergelijkbaar aan de bekende roquefort kazen. Allebei kennen ze min of meer dezelfde bereidingswijze en met de blauwschimmel Penicillium Roqueforti. Het verschil tussen de twee is dat Bleu des Causses is gemaakt van koemelk en Roquefort van Schapenmelk. De koemelk maakt dat de kaas meer toegankelijk is. De scherpe randjes van de blauwschimmel zijn milder en zoeter.

Bleu des Causses heeft een AOC-keurmerk. Dit geeft een oorsprong benaming en een strikt vastgelegde bereidingswijze. En dat al sinds 1953. De kaas wordt gemaakt van volle koemelk die verhit wordt tot 68 graden C, pasteuriseren. De melk wordt gestremd en de wrongel gesneden. Vervolgens wordt de blauwschimmel vermengd met de wrongel. Dit is anders dan bij Roquefort. Daar wordt de blauwschimmel ingespoten via dikke naalden. De wrongel wordt in vormen gedaan, zodat de wei kan uitlekken en de kaas haar vorm krijgt. Tijdens het rijpen wordt de kaas meer maal gezouten, geborsteld en gespoeld. Ook worden gaatjes in de kaas geprikt. Hierdoor komt er lucht in bij de sporen van de blauwschimmel, die zich zo verder kan ontwikkelen. Bleu des Causses rijpt in natuurlijke grotten nabij de Gorges du Tarn. In deze grotten heerst een uniek microklimaat. De temperatuur is constant en door natuurlijke kanalen in de kalkgrotten, ‘fleurines’ is er een gelijkmatige luchtstroom. Dit alles draagt bij aan de specifieke en unieke smaak.

 

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel Energie: 1.454 kJ/ 352 kcal, per 100g; vet totaal: 30 g, waarvan verzadigd vet: 20 g, koolhydraten totaal: 0,5 g, waarvan suikers: 0,5 g, eiwit totaal:20,0 g, zout: 3,2 g, sodium: 1,25 g, Calcium: 0,64 mg