Bleu des Causses

Blue des Causses, pluk de kaasBleu des Causses is een Franse kaas, afkomstig uit de departementen Lozère, Aveyron en Lot. De kaas is vergelijkbaar aan de bekende roquefort kazen. Allebei kennen ze min of meer dezelfde bereidingswijze en met de blauwschimmel Penicillium Roqueforti. Toch is er verschil. Om te beginnen is Bleu des Causses gemaakt van koemelk. Dit in tegenstelling tot Roquefort. Roquefort is juist gemaakt van Schapenmelk. De koemelk maakt dat de kaas meer toegankelijk is. De scherpe randjes van de blauwschimmel zijn milder en zoeter.

Bleu des Causses heeft een AOC-keurmerk. Dit geeft een oorsprong benaming en tevens een strikt vastgelegde bereidingswijze. En dat al sinds 1953.

Bij de bereiding verhit de kaasmaker als eerste de melk tot 68 graden C. Dit is het pasteuriseren. Vervolgens laat de maker de melk stremmen tot wrongel waarna hij deze wrongel snijdt. Na het snijden van de wrongel doet de kaasmaker uiteindelijk de blauwschimmel culturen in de wrongel en vermengd deze. Dit is een ander procede dan bij Roquefort. Bij Roquefort spuit men met dikke naalden de blauwschimmel juist in en mengt deze dus niet. De wrongel wordt in vormen gedaan, zodat de wei kan uitlekken en de kaas haar vorm krijgt. Tijdens het rijpen wordt de kaas meer maal gezouten, geborsteld en gespoeld. Ook worden gaatjes in de kaas geprikt. Dit zorgt ervoor dat er lucht komt bij de sporen van de blauwschimmel, die zich zo verder kan ontwikkelen.

Bleu des Causses rijpt in natuurlijke grotten nabij de Gorges du Tarn. In deze grotten heerst een uniek microklimaat. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur daar constant is. Bovendien is er een gelijkmatige luchtstroom door natuurlijke kanalen in de kalkgrotten: ‘fleurines’. Uiteindelijk draagt dit alles bij aan de specifieke en unieke smaak.

De korst is eetbaar.

 

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose), zout, zuursel, stremsel Energie: 1.454 kJ/ 352 kcal, per 100g; vet totaal: 30 g, waarvan verzadigd vet: 20 g, koolhydraten totaal: 0,5 g, waarvan suikers: 0,5 g, eiwit totaal:20,0 g, zout: 3,2 g, sodium: 1,25 g, Calcium: 0,64 mg