Bleu de GexBleu de Gex AOP

Bleu de Gex AOP is een romige halfzachte blauw geaderde kaas uit de Haut Jura. De kaas wordt ook wel Bleu de Septmoncel of Bleu du Haut-Jura genoemd. Sinds 2012 heeft de kaas een AOP keurmerk en behoord deze tot de topkazen van Frankrijk.

De kaas wordt gemaakt van de melk van de koeien, van het ras Montbéliard. De koeien grazen in de hoge weiden van de Jura. De grote diversiteit van het gras daar geeft de melk en dus ook de kaas een typisch eigen smaak van vers gras, veel kruiden, tonen van noot en uiteindelijk met de pit van de blauwe schimmel. De korst is stevig. Het binnen-zuivel is ivoorkleurig met veel kleine blauwgroene aders en iets korrelig.

Vroeger werd de Bleu de Gex gemaakt in de berghutten hoog in de bergen. Daar waar de koeien grazen. Tegenwoordig brengen de boeren twee maal per week de melk naar beneden naar de kaasfabriekjes in het dal. De wrongel wordt in vormen gegoten met in reliëf het woord ‘GEX’, zo ontstaat een afdruk van de naam in de korst. Tijdens de affinage of rijping wordt met een spuit lucht in de zuivel gebracht, zodat de schimmel inwendig kan gedijen. Tijdens de rijping van ongeveer een maand worden de kazen op natuurlijke wijze in de kelders gedroogd en gerijpt bij een luchtvochtigheid van 80%.

Volgens de overlevering was de Bleu de Gex de favoriete kaas van Keizer Karel V, als graaf van Bourgondië de toenmalige heer van de streek. Dit was rond 1500. De echte oorsprong gaat nog verder terug. Al in de 13e eeuw werd de kaas door de monniken van de benedictijner abdij van Saint Claude gemaakt.