Bethmale (half harde Tomme-kaas)Bethmale

Bethmale is een van de zeldzame koemelkkazen afkomstig uit het gelijknamige dal in de Pyreneeën ten zuiden van Toulouse. Het is een half harde Tomme kaas gemaakt van rauwe koemelk. De smaak is niet alleen zacht, heel zacht, licht, maar tegelijk ook een weinig zoutig. Daarnaast heeft de structuur van het binnenste tal van kleine gaatjes ter grootte van een rijstkorrel en is meegaand soepel. Bij elkaar zorgt dit al met al voor een hele fijne kaas met een fluweel zachte smaak. Drink bij deze kaas een Chardonnay of een fruitige rode wijnen bijvoorbeeld Bardolino of een jonge Pinot noir. Dit zijn daarmee mooie tegenhangers voor de fluwelen smaak van de kaas.

De kaas dankt zijn naam, hoe kan het ook anders, aan de Bethmale-vallei waar de kaas oorspronkelijk vandaan komt. Volgens de plaatselijke legende dateert de eerste Bethmale uit de tijd van de Moren in de 14e eeuw. Ook Lodewijk VI le Gros (de Dikke) wordt in het oorsprong verhaal genoemd. Hij zou al grote fan zijn van de kaas toen hij in de 12e eeuw de regio bezocht. Hoe het ook zij, Bethmale is een kaas met een lange lange historie.

Bethmale wordt gemaakt van ongekookte rauwe melk en is een geperste kaas, in de vorm van een klein wiel, met een diameter van 20 tot 30 cm, een dikte van 6 tot 10 cm en een gewicht van 4 tot 7 kg. Historisch gezien was de gebruikte melk afkomstig van Gascon-koeien. Tegenwoordig is de zuivelproductie van deze koeien niet voldoende en wordt ook melk van andere soorten gebruikt.

De vallei van Behtmale is een pittoreske vallei diep in de Pyreneeën en ligt op een hoogte van 750 meter. Daar zijn de rijpingscondities zeer bevorderlijk voor deze kaas. La Core Cazalas is een van de makers van deze kaas gevestigd in Arrien-en-Bethmale. De eigenaar Sylvie Domenc komt uit een traditionele familie van kaasmakers en creëerde in 1996, toen ze nog geen 20 jaar was, de Fromagerie de la Core Cazalas. Met haar koeien-, schapen- en geitenkaas heeft Sylvie voorouderlijke knowhow en producten van uitzonderlijke kwaliteit kunnen combineren met volledige ambachtelijke productie.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk (bevat melk, lactose), zout, stremsel, melkzuurfermenten, calciumchloride, conserveermiddel: lysozyme Energie: 1604 kJ/ 387 kcal, Per 100g; Vet totaal: 31,8 g, waarvan verzadigd vet: 23,3 g, Koolhydraten totaal: 0,4 g, waarvan suikers: 0,4 g, Eiwit totaal: 23,8 g, Zout: 1,0g.